"Slastan žuti" ponovno u akciji

Klein Pferd

2. prosinca 2002.

"Slastan žuti" ponovno u akciji

Dok sa strahom od stričeka u plavom buljite uokolo i motate joint u kakvom zamračenom parkiću, Nizozemci proslavljaju jednu obljetnicu koja bi potpuno riješila sve vaše strahove, a i pokoji ukočeni vrat i buljave oči. Naime, prošlo je već dobrih tridesetak godina kako su Nizozemci hladne klupice parkića zamijenili ugodnim ozračjem jednih sasvim, za ostatak svijeta, neobičnih kafića.
Vjerojatno svatko na spomen Nizozemske ili još točnije Amsterdama odmah pomisli na čisto blaženstvo neometanog uživanja u marihuani. Dovoljno je skupiti nešto "sitno" love i doći do Nizozemske i  ući u jedan od 800 coffe shopova koliko ih je tamo danas registrirano i s bogatog menija naručiti što vam srce želi. Cijela ideja nastala je prije tridesetak godina kada je grupa hipija željnih druženja i neometanog uživanja u marihuani otvorila prvi coffe shop u Nizozemskoj. Bilo je to davne 1972. god., a obljetnica tog događaja proslavljena je veselicom u petak u sportskoj hali blizu Amsterdama.
Na veliko veselje svojih vlasnika "Mellow Yellow" iliti prvi nizozemski coffe shop donosio je veliku dobit prvih šest godina nakon otvaranja. 1978. god. je zatvoren da bi ove godine ponovno uskrsnuo pod istim imenom, ali na drugom lokalitetu. Današnji se "Mellow Yellow" nalazi na obali rijeke Amstel dok je original bio smješten u napuštenoj pekari koja je bila omiljeno okupljalište hipija i anarhista.
Iako zatvoren "Mellow Yellow" utro je put brojnim coffe shopovima koji su se isprva sporije, a onda sve brže počeli otvarati. Kako je rastao broj coffe shopova rasla je i tolerancija vlasti prema konzumaciji marihuane i lakih droga. 1976. god. Nizozemska je vlada legalizirala stavljanje lakih droga, uključujući i marihuanu, u jedan koš, a teških droga u jedan drugi koš i tako ih jasno odvojila. Od 1978. god. posjedovanje do 30 grama marihuane nije više uključivalo nikakvo kazneno gonjenje. Iako "rekreativna" konzumacija marihuane nije nikada legalizirana, Nizozemska je vlast vrlo tolerantna na konzumaciju i prodaju iste.
Takav stav više im se nego isplatio jer je Amsterdam danas Meka brojnim turistima željnih zabave i neometanog uživanja u marihuani bez bojazni od policije ili zatvora. Nizozemska je uz Kanadu jedina zemlja koja je legalizirala upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Iako današnji vlasnik "Mellow Yellow" tvrdi da će za dvadesetak godina i ostatak svijeta biti poput Nizozemske tolerantan prema svima željnog dobrog jointa, zasad takvih naznaka nema. Sve dok se na Trgu Bana Jelačića ne otvori prvi hrvatski coffe shop zainteresiranim Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego pravac Amsterdam, jedini grad na svijetu u kojem umjesto runde piva možete naručiti još jednu rundu marihuane.