Borba oko kostiju

Ivor Car

3. siječnja 2003.

Borba oko kostiju

Kako presuditi, kome dati relikvije najdražeg dječjeg sveca? "Nevjernicima" Turcima ili ih ostaviti tamo gdje jesu, u Italiji s kojom sam svetac, grčki episkop iz 4. stoljeća nije imao nikakve veze. Dok Vatikan razmišlja o tom problemu, mi ćemo vam ukratko predstavviti argumente obaju strana. Kako biste vi riješili stvar?
Čiji li je Sv. Nikola, ili barem njegovi ostaci, pitaju se u Turskoj i diljem svijeta do kuda je došla agencijska vijest o turskom zahtjevu za vraćanjem posmrtnih ostataka Sv. Nikole u Tursku. Ostaci ovog grčkog biskupa iz 4. stoljeća nalaze se u bazilici Sv. Nikole u talijanskom gradu Bariju, a Vatikan bi trebao odlučiti hoće li tamo i ostati ili će svoje prebivalište potražiti na obali Egejskog mora u turskom gradu Demreu. Inicijativu za premještanjem relikvija pokrenula je turska Udruga sveti Nikola, na čelu s njenim predsjednikom Muamerom Karabulutom. Muamer tvrdi da je to njihovo pravo, jer svetac je rođen na području današnjeg Demrea, tu je živio i tu je sahranjen, a njegove su ostatke ukrali gusari zaradivši na njima masne pare, nakon čega su kosti završile u Bariju. To bi bilo iz turskog tabora.

A iz talijanskog tabora Turcima uglavnom zamjeraju to što su muslimani. Naime, povjesničar u bazilici u Bariju (ime nebitno, ali za svaki slučaj zove se Gerardo Cioffari) tvrdi da u Demreu na ostacima njihovog sveca zaštitnika žele samo zaraditi i postati vjersko turističko mjesto, te kako Turci nisu kršćani, pa tako uopće ne štuju Sv. Nikolu. Osim toga poručio je da će doći do revolucije u Bariju ukoliko budu morali vratiti relikvije, te kako tada neće pomoći ni sam Vatikan. Poprilično hrabro, kako i dolikuje pravim Talijanima!
Turci su se ipak osigurali od eventualnog neuspjeha ove akcije. Naime, kažu kako oni već imaju neke ostatke tijela Sv. Nikole, i to dijelove noge koji se nalaze u crkvi Sv. Nikole u Demreu koja je obnovljena prije dvadesetak godien i ispred koje se nalazi spomenik ovoga sveca s vrećom darova na leđima.
E pa, sada ja vas pitam kako biste vi presudili da ste kojim slučajem Vatikan?