Krizmanik

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Krizmanik

Bez puno buke, uz lijepo vrijeme i prekrasan ručak danas smo proslavili krizmanje našeg prijatelja M.D. (26). Taj katolički običaj, u narodu popularan pod nazivom "krizma" izveden je danas u zagrebačkoj prvostolnoj Crkvi. M.D. se lijepo obukao i dostojno primio sakrament na oduševljenje prijatelja, rodbine i kuma. Još više i bolje u novici...
Lijepo sređeni kako i dolikuje mladeži kad ide u crkvu, u subotu ujutro uputili smo se u katedralu. U šarolikom društvo koje je primalo sakrament potvrde uključio sam se kao kum navedenom M.D. (26).
Potvrda je sakramenat Duha Svetoga, kaže crkveno naučavanje. Isus Krist je začet i rođen po Duhu Svetom od Marije Djevice. Kod krštenja na Jordanu vidljivo mu je darovan Duh Sveti koji ga je “pomazao” za Mesiju. Sam je za se posvjedočio: “Na meni je Duh Gospodnji... On me posla blagovjesnikom biti siromasima; proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima: na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje” (Lk 4.18).
No, taj teološki dio Dare je obradio na vjeronauku, a župnik se pobrinuo za ostalo. Pomazao je Dareta znakom Duha, a nakon mise smo se u veselom raspoloženju spustili na zagrebačku špicu. Iz katedrale izdvajamo skroman ali uistinu zanimljiv obred potvrđivanja bez gužvi, glamuroznih kuma i kumova i gospodina koji je za novac na licu mjesta izrađivao fotografije vas, kuma, prijatelja i rodbine na polaroid foto aparatu.
Zagrebačka špica je donjela mnoštvo novih modnih detalja, kao i slavnih ljudi koji su se tu skupili. Izdvajamo Denisu, Mirnu, Ivanu, Maju, Sandru i Ivu te Niku, Dubravka, Slavka, Ivora, Maria, Josipa, Davora i moju malenkosti. Na kraju smo se ugostili kod gospođe Štefice, koja je pripremila izuzetan ručak što se moglo i zaključiti po licima okupljenih. Sve u svemu, krasno subotnje jutro u sakramentalnom znaku.