Papi fali stražara

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Papi fali stražara

Iz godine u godinu sve je manje zainteresiranih koji bi pristupili u papinu švicarsku stražu. Nakon što Vatikan primi novake na tracicionalnom godišnjem polaganju zakletve, koje se održava danas, 6. svibnja, nedostajati će 27 stražara.
Sigurno ste u nekoj vijesti iz Vatikana zamijetili momke obučene u smiješna šarena odjela. Ti momci koji nose tradicionalne rimske boje su Švicarci, papini stražari. Njihova je odijela po predanju dizajnirao Michelangelo, no to je ipak priča koja za cilj ima uveličati instituciju takozvane "švicarske straže". Kada je postavljen kamen temeljac za novu baziliku sv. Petra 1506. godine, papa Julije II pozvao je 150 vojnika iz Švicarske koji su se stavili u njegovu službu. Stražari su se najviše dokazali 6. svibnja 1527. g. kada su plaćenici provalili u Rim kako bi se dočepali pape Klementa VII. Tom prilikom je poginulo 147 stražara, braneći papu od 10 000 Nijemaca i Španjolaca. U počast njima se novaci u papinsku stražu biraju svake godine 6. svibnja.
Upravo danas je dan kada će novi švicarski stražari stupiti u papinu službu. Oni moraju biti Švicarci, katolici, a ne smiju biti oženjeni, jer ta privilegija je predviđena samo za časnike. Broj onih koji će danas položiti zakletvu je 28, što će ukupni broj čuvara Svetog Oca podići na 93. Imajući na umu da je statutom propisani broj stražara 120, osnovnim matematičkim operacijama donese se zaključak da će nedostajati 27 stražara. Mladim Švicarcima više nije interesantno stupati u ovu vojsku. Kao prvi uzrok tome može se smatrati sve manji broj mladih vjernika. Uzroci su i već odavno postavljeni kriteriji, koji sužavaju ionako mali broj zainteresiranih. Razlog je i mala plaća. Švicarski stražar ima mjesečnu osnovicu od 1 000 eura, što dečki u domovini mogu zaraditi za upola manje vremena i upola lakšim poslom. Ipak broj novaka veći je za jedan nego li je to bilo prošle godine, ali je tada bilo ukupno 107 pripadnika papinske straže. U cijelu priču može se uključiti i diskusija o papinoj sigurnosti, budući da se tvrdi da je mogućnost atentata na papu veća u samom Vatikanu nego u njegovim mnogobrojnim svjetskim izletima.
Ukoliko baratate s njemačkim, talijanskim ili francuskim jezikom upućujemo vas na poprilično neuglednu službenu internet stranicu papinske švicarske straže. Ukoliko ste uz to još i Švicarac, katolik koji nije u braku, na toj stranici se možete prijaviti i postati jedan od momaka koji su u izumiranju.