ŠPIJUN KOJEG NISU VOLJELI ZA LUPIGU: 'Bio sam na tamnoj strani i znam da oni koji danas donose političke odluke nisu pošteni'

Hrvoje Šimičević

8. siječnja 2015.

ŠPIJUN KOJEG NISU VOLJELI ZA LUPIGU: 'Bio sam na tamnoj strani i znam da oni koji danas donose političke odluke nisu pošteni'

„U većini zapadnih zemalja radi se o potpunoj odvojenosti elita od građana, o bogatstvu koncentriranom u rukama najmoćnijih ljudi, neadekvatnom obrazovanju, atrofiji javnog sektora i proširenju korupcije, medijskim obmanama, masovnom siromaštvu...“, objašnjava za Lupigu preduvjete "nadolazeće revolucije“, Robert Steele. Dobar dio života Steele je proveo kao stručnjak za internetsku tehnologiju i edukator obavještajaca u marincima i obrambenom sustavu SAD-a, od čega cijelo desetljeće kao špijun u CIA-i. Danas svoje ideje promovira kao civil, kroz predavanja i knjige, a njegove teze o neodgodivoj revoluciji u zadnje su vrijeme zaintrigirale javnost.

Robert Steele proveo je zadnjih 25 godina u dokazivanju da su događaji poput rasnih nemira u američkom Fergusonu, pulsirajuće globalne ekološke bombe, financijske krize ili rast američke nadzorne države posljedica jednog te istog koruptivnog sustava. Njegova razmišljanja baziraju se na derivaciji teorija koje variraju od anarhizma, ekologije, ekonomske i direktne demokracije, ekonomije dijeljenja, građanskog aktivizma u stilu pokreta Reclaim the Streets, te autentičnih ideja koje je oblikovao tijekom zadnja dva i pol desetljeća, otkad ne radi u obavještajnim službama u SAD-u. Steele je, naime, dobar dio profesionalnog života proveo kao stručnjak za internetsku tehnologiju i edukator obavještajaca u marincima i obrambenom sustavu SAD-a, od čega cijelo desetljeće kao špijun u CIA-i. Bio je suosnivač i zamjenik direktora obavještajne službe u marincima. Upravo su ga njegove nekonvencionalne ideje stajale napredovanja u vojno-obavještajnoj hijerarhiji. Stvari su eskalirale kad je početkom devedesetih počeo organizirati iznimno posjećena predavanja u kojima je zazivao razilaženje obavještajnog sektora od tajnog i nerijetko neetičkog prikupljanja podataka, onoga koji trenutno zauzima svaku stranicu debelog izvještaja Senata o mučenjima CIA-e nakon pada "blizanaca".

Sve njegove teze oblikovane su kroz Open Source Intelligence (OSINT), paradigmu prema kojoj bi se obavještajni rad trebao sastojati od kvalitetnog prikupljanja, obrađivanja i dijeljenja točnih informacija za donošenje političkih odluka u interesu zajednice iz svima dostupnih izvora - od interneta do printanih informacija - a ne preko skupocjenih tajnih aktivnosti. CIA-i se to nije svidjelo, pa svoje ideje, sada proširene na sve društvene sektore, od ekonomije do ekologije, od tada promovira kao civil, kroz brojna predavanja, knjige, pisma američkoj vladi, ali i nevjerojatnu aktivnost na stranicama poput Amazona; tamo je, primjerice, broj jedan kada je riječ o objavi recenzija publicističkih izdanja. Nedavno je Steele, koristeći svoj cijenjeni holistički pristup, radikalizirao diskurs: na jednom predavanju je poručio kako u SAD-u postoje svi preduvjeti za revoluciju, do koje bi moglo doći tijekom narednih nekoliko godina. Njegove izjave zaintrigirale su dio javnosti, među ostalima i britanski The Guardian, koji je objavio veliku priču o Steeleu. U razgovoru za Lupigu, Steele otkriva zašto su američkom i zapadnom društvu nužne radikalne promjene i zašto će ih, ako do njih ubrzo ne dođe, kreirati pobuna odozdo.

Robert Steel
Špijun kojeg nisu voljeli - Robert Steele (FOTO: phibetaiota.net)

Nedavno ste rekli da ste potratili 25 godina pokušavajući ispraviti obavještajni sustav iznutra, umjesto da ste radili na alternativama koje će ga nadomjestiti. Koji su ključni razlozi?

- Smatram kako je američka obavještajna zajednica izdala javni interes te da je treba radikalno mijenjati. NSA je postala organizacija za masovni nadzor svojih građana. Direktori CIA-e i NSA-e trebali bi biti sudski procesuirani zbog načina na koji rukovode ovim organizacijama. Umjesto da su podrška donositeljima političkih odluka, temeljena na dokazima, obavještajne agencije u stvarnosti rade na skupocjenom prikupljanju beskorisnih informacija: 99 posto onoga što nazivamo obavještajnim radom su tajne informacije koje se uopće ne obrađuju, ali zato koštaju milijarde dolara. FBI pak ne radi ništa protiv unutarnjih vjerskih, financijskih i ideoloških fundamentalista koji su uništili ovu zemlju, dok CIA u ime bankarskog i financijskog sektora korumpira brojne zemlje koje posljedično izdaju vlastite građane. U isto vrijeme pompozno proizvode lažne terorističke prijetnje, ilustrirane kroz, primjerice, lik mentalno oboljelog muslimanskog tinejdžera.

Temelje za primjenu OSINT paradigme u obavještajnom sektoru ponudili ste ove godine američkoj vladi, nazvavši je Agencija otvorenih izvora. Odgovor još niste dobili. O kojim idejama je riječ?

- Vjerovali ili ne, 95 posto onoga što trebamo za obavještajno argumentiranje etičkih odluka na političkoj razini ne može se dobiti kroz tajne metode i standardne špijunske prakse. Takve se informacije mogu dobiti preko otvorenih akademskih izvora, civilnog društva, komercijalnog sektora, drugih vlada, medija i drugih društvenih dionika. Agencija otvorenih izvora koju sam im predlagao jednako bi obogatila sve razine vlade, obrazovanja, nevladinog sektora itd. Nasuprot tome, trenutno imamo skupocjeni i neefikasan sustav nacionalne sigurnosti, koji je svoj najveći neprijatelj. Zbog toga je osuđen na propast.

Open source Steel
Steeleov Open Source Intelligence (ILUSTRACIJA: Robert Steel)

Prema teorijama koje već neko vrijeme javno iznosite, "država nacionalne sigurnosti" tek je jedan od simptoma šire slike koja će se po vašem mišljenju uskoro radikalno promijeniti. Na nedavnoj ste konferenciji kazali kako postoje svi preduvjeti za skoru revoluciju u SAD-u i još nekim zapadnim zemljama, ne dođe li do značajnih promjena. Kad najavljujete drastične promjene u SAD-u i drugim zemljama zapada, na čemu temeljite takvu kontroverznu tezu?

- Riječ je o tezi koju sam razrađivao još od 1976. godine u svom diplomskom radu, a o čijim dijelovima sam svojevremeno podučavao časnike. Na kraju smo razdoblja koje je Lionel Tiger nazvao "Proizvodnja zla", u kojoj su bankari u suradnji s vladama preuzeli bogatstvo i komodificirali sve, uključujući ljudska bića. Revolucija u tom kontekstu znači da je balans u prirodi devastiran i da je postojeće stanje neodrživo. Dva su ključna elementa koja se suprotstavljaju ovoj pohlepi: nivo zasićenosti Zemlje i ljudski senzibilitet. Trenutno su oba elementa u fazi aktivacije.

O kojim je preduvjetima riječ?

- Oni postoje u većini zapadnih zemalja i trenutno su na nezapamćenoj razini. Riječ je o potpunoj odvojenosti elita od građana, financijskom i zemljišnom bogatstvu koncentriranom u rukama najmoćnijih ljudi, neadekvatnom obrazovanju, atrofiji javnog sektora i proširenju korupcije, medijskim obmanama, masovnom nezaposlenju i siromaštvu, ekološkim katastrofama uzrokovanim ljudskim djelovanjem... Promjene na Zemlji koje su se događale u razdoblju od 10.000 godina, sada se odvijaju u roku od tri godine. Prirodne katastrofe nastavit će se pogoršavati zahvaljujući nezasitnoj pohlepi korporacija. Nebitno je u tom kontekstu da, primjerice, fracking uzrokuje potrese i zagađuje izvore vode: političari uzimaju novac i odvraćaju pogled. Politička korupcija je također neizdrživa: 44 diktatora, od kojih SAD podržava njih 42, tiranija šačice stranaka koje ne dozvoljavaju promjene, te korumpirane elite na svim razinama, u potpunosti su u suprotnosti sa služenjem javnom interesu. Naši cjelokupni komercijalni, diplomatski i informacijski sustavi su bolesni.

Zašto do radikalnih promjena još nije došlo?

- Zato jer još nije došlo do događaja koji bi rasplamsao pobunu: nismo još vidjeli zapadnu verziju prodavača voća iz Tunisa, novu Rosu Parks u današnjem kontekstu ili sličan individualan odgovor na bespomoćnost ili gnjev većine stanovništva. Javnost će sve do toga trenutka trpjeti represiju, pogotovo u svjetlu činjenice da većina medija i obrazovnih institucija zadnjih pedesetak godina posebno aktivno radi na promoviranju mantre "pomirite se sa svojom bespomoćnošću", prihvaćajući neprihvatljivo ponašanje vlada i korporacija. Kad dođe do skandala tako moćnog da ga neće moći ignorirati prosječni Amerikanac ili Britanac, doći će do prilike za zbacivanje korumpiranih političkih sistema. Pobuna u Fergusonu mogla je pokrenuti masovni revolt u SAD-u. Baš kao i Occupy pokret, koji, nažalost, na koncu nije posjedovao taj kapacitet. Više je bila riječ o pokretu koji je uspješno ugašen: više od 7.000 prosvjednika je uhićeno, dok u isto vrijeme niti jedan bankar nije išao u zatvor, izuzev Bernarda Madoffa, koji je krao od drugih bankara.

Occupy Wall Street
"Occupy pokret, nažalost, nije posjedovao kapacitet za pokretanje masovnog revolta" (FOTO: David Shankbone)

Strahujete li u ovom kontekstu od eskalacije nasilja?

- Ako do nasilja dođe, ono će na početku doći od vlade, prvenstveno preko militarizirane policije zbog nedostatka integriteta predstavnika izvršne politike koji ne mogu shvatiti kako nepravda prethodi otporu. U SAD-u državne institucije rade za jedan posto najbogatijih, percipirajući svoj posao kao raspodjelu budžeta i bogatstva sa 99 posto na ovih jedan posto.

Ukoliko do promjena dođe, kako bi one mogle izgledati?

- Većina naših današnjih problema posljedica su unilateralnog militarizma, kolonijalizma i predatorskog kapitalizma, utemeljenih na sili, lažima i pustošenjem javnih dobara. Sustav nacionalne sigurnosti koji radi za londonski City i Wall Street, uskoro bi mogli biti suočeni s kombinacijom istočnog alternativnog bankarstva i alternativnih međunarodnih razvojnih sustava, zajedno s osviještenim pojedincima koji će shvatiti da imaju moć povlačenja svog novca iz banaka i prestanka kupovanja konzumerističkih dobara koji stimuliraju daljnju koncentraciju bogatstva u malom krugu ljudi. Kada zamišljam buduće događaje u ovom kontekstu, mislim da bi moglo doći do omasovljene konfiskacije zemlje i nekretnina koji nisu u vlasništvu zajednice, čak i pojavljivanja lokalnih valuta i drugih sredstava za razmjenu, u zamjenu za postojeće fiktivne vanjske valute. Osobno se ne zalažem za bilo koji oblik konfiskacije osim onih koje su povezane s povratkom prostora i dobara koji su oduzeti zajednici.

Vi ste uspostavili teoriju Open Source Everything, koja se odnosi na izgradnju autonomnih sustava baziranih na dijeljenju, otvorenom pristupu informacija i poticanju kreiranja manjih samoupravnih zajednica.

- Riječ je o univerzalnim mehanizmima za stvaranje boljeg društva kroz povezivanje dostupnih informacija od svih društvenih dionika i donošenju odluka koje u fokusu imaju pritisak odozdo prema gore, i izmiču moć od političke elite koja odluke donosi temeljem lobističke korupcije, umjesto temeljem informacija od kojih korist ima većina stanovništva. To podrazumijeva podređivanje svih društvenih sektora potrebama zajednice, s krajnjim ciljem vraćanja javnih dobara u ruke građana iz ruku najmoćnije manjine, kao i upravljanje vlastitim novcem, vremenom i energijom. Premda još nisu razvijeni alati za samoupravnu zajednicu, postoje određene naznake koje bi trebalo dalje oblikovati i razvijati. Primjerice, ekonomska i informacijska rješenja koja će otvoriti put za pojavljivanje kolaborativne ekonomije, ili otvorena financijska rješenja koja će omogućiti financiranje onoga što građani doista trebaju u svojoj lokalnoj zajednici. Sve češće svjedočimo primjerima u kojima gradovi diljem SAD-a negiraju štetne federalne zakonske odredbe. Kad bih mogao ponoviti zadnjih 25 godina života, to bi značilo preseljenje u neki američki obalni gradić i fokus na kreiranje prvog svjetskog okruga s besplatnom energijom, internetom i građanima koji su educirani do te razine da će bojkotirati sve oblike predatorskog kapitalizma, od banaka do Coca Cole ili Monsanto proizvoda. Da bi ova paradigma postala moguća, ključno je da se svi elementi sustava - od ideje do političke odluke - rade i razvijaju zajedno kroz paradigmu otvorenosti, jer će ih postojeći sustav izolirati do neučinkovitosti.

Open source everything steel
Open Source Everything (ILUSTRACIJA: Robert Steele)

Jesu li svi dosad navedeni dijelovi sustava koje treba mijenjati zapravo inherentni kapitalizmu? Treba li njega zamijeniti i s čime?

- Kapitalizam je doista promašaj. Vjerujem da niti jedan oblik kapitalizma nije dobar baš zato jer stavlja naglasak na financije i izvlačenje vrijednosti umjesto na stvaranje novih. Koncepti za promišljanje svakako su etička, cirkularna i kolaborativna ekonomija te ekonomija koja se bazira na dijeljenju. Sve ove forme se temelje na nijekanju kapitalističke potrebe za komodificiranjem ljudskih bića i pretvaranjem slobodnih radnika u robove ovisne o niskim nadnicama; sustava koji iskorjenjuje sve oblike povjerenja u međuljudskim odnosima, ograđuje prostore žicama dok u isto vrijeme kriminalizira dijelove ljudskog ponašanja koji nisu u skladu s doktrinom sveprožimajuće grabeži od strane financijske elite – ponašanja koji su ukorijenjeni u tisućama godina ljudske civilizacije.

U nekoliko ste navrata napisali kako zapravo najbogatijih jedan posto nema onoliku moć kakvom je percipira većina javnosti? Što pod time mislite?

- Prije svega, većina financijskog bogatstva je fiktivna. Braća Koch zarade tri milijuna dolara na sat u kamatama samo zato jer im korumpirane vlade i korumpirani bankarski sustav to dozvoljava. Banke bi trebale biti javne, a ne privatne institucije koje stvaraju novac iz ničega. Naši najpoznatiji kriminalci iz 40-ih godina 20. stoljeća shvatili su da su bankari najveća kriminalna banda na svijetu koja posluje legalno. Prema izračunima pokojnog profesora s Harvarda, C.K. Prahalada, kolektivna kupovna moć pet milijardi ljudi je četiri puta veća od milijarde najimućnijih. Open Source Everything zalaže se upravo za to da ovih pet milijardi udruži i zatraži natrag njihovo kolektivno bogatstvo. Što se tiče najbogatijih, čak su i Rothschildi postali svjesni da vile i baklje dolaze. Nedavno su sponzorirali konferenciju u Londonu o „inkluzivnom kapitalizmu“, što je monstruozna kozmička opscenost. U SAD-u pak milijarderi sve više pričaju o pokajničkom ili otkupiteljskom kapitalizmu, želeći otići dalje od lažnog dobročiniteljstva Billa Gatesa i sličnih, kojima filantropija služi kao hobi za suprugu i kozmetičke PR vježbe. Nadam se da će ovih jedan posto shvatiti kako je pojavom Interneta došlo do potpune promjene igre: više nisu u mogućnosti posjedovati informacije te lagati većini ljudi većinu vremena.

Robert Steele
"Ne bih bio toliko upućen da nisam bio na tamnoj strani" (SCREENSHOT: YouTube)

Vaše ideje u zadnje vrijeme dospijevaju u mainstream, pogotovo one koje se tiču radikalne kritike represivnih organa u SAD-u. Koliko su popularizaciji alternativnih promišljanja doprinijeli Edward Snowden i Bradley Manning?

- Njihov doprinos je nemjerljiv. Manning je razotkrio licemjerje američke i drugih vlada, dok je Snowden učinio vidljivim ideje i reformiste poput mene. Zadnjih 25 godina proveo sam pišući i predajući o nužnosti reforme obavještajnog sustava. Isto toliko vremena su me ignorirali zato jer su obrazovne institucije, mediji i think thankovi odbijali slušati moje argumente – kao i od zviždača iz NSA i CIA-e – umjesto toga podređujući se centrima moći. Snowden je pokazao da su moji argumenti od prije 25 godina ne samo točni, nego da je SAD potratio bilijune dolara za stvaranje čudovišta – to se odnosi na NSA, ali i na CIA-u te njihove tajne zatvore i mučenja, atentate bespilotnim letjelicama, neodgovorne političke odluke temeljene na stotinama laži, bilo da je riječ o Iraku i Afganistanu, ili, nešto recentnije, Libiji, Siriji te sada Ukrajini.

Da li bi SAD trebao suditi Georgeu W. Bushu i pomoćnicima zbog ratnih zločina u kontekstu događaja nakon 9/11, opisanih i u spomenutom izvještaju?

- Svakako je nužna istraga i otkrivanje prave istine. Barack Obama je po mom mišljenju puno gori od Busha, jer je trenutno sustav potpuno izvan kontrole.

Je li vam u tom kontekstu žao što ste radili u CIA-i, marincima i sličnim službama u SAD-u?

- Ne žalim zbog toga niti jednog trenutka. Zapravo, preporučam rad u CIA-i i NSA-u jer je to životno iskustvo bez kojeg čovjek ne može shvatiti njihove laži i prenijeti ih javnosti. Ne bih bio toliko upućen da nisam bio na tamnoj strani. Treba kazati kako su velikom većinom ljudi u CIA-i zapravo dobri ljudi zatočeni u lošem sustavu. Osjećaju se bespomoćno jer se koncept tajnosti upravo koristi da ne preispituju naredbe. Osobno sam služio kao časnik za tajne operacije, odnosno špijun, punih devet godina, od 1979. do 1988. godine. Bio sam član generacije u kojem su promijenili psihološki profil novaka od poslušnika do samoinicijativnih pojedinaca. Pola moje generacije je na koncu odustalo jer su shvatili da je vodstvo u CIA-i toksično. Prema recentnoj studiji, čak 40 posto zaposlenih želi napustiti CIA-u. Bez obzira na sve, i dalje vjerujem u smisao postojanja CIA-e, uz, dakako, radikalne reforme, koje će od ove organizacije napraviti platformu za etičku i na dokazima utemeljenu podršku poštenim i efikasnim donositeljima odluka. Problem je, međutim, u cjelokupnom sustavu, jer oni koji danas donose političke odluke nisu pošteni.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: occupy.com