A ŠTO S MENADŽERIMA: Kako se cijede javna poduzeća

H.Š.

3. kolovoza 2016.

A ŠTO S MENADŽERIMA: Kako se cijede javna poduzeća

Plan restrukturiranja Hrvatske elektroprivrede (HEP) posljednji je dokaz o tome kako se koruptivna praksa stranačkog upravljanja velikim javnim poduzećima u Hrvatskoj neće tako skoro promijeniti, piše novinar Igor Lasić za Deutsche Welle (DW).

"Prošli tjedan je tako objavljen plan restrukturiranja te strateške kompanije s brojnim kontroverznim potezima, među kojima je i otpuštanje oko 1500 radnika. Ali nigdje se ne spominje rez koji bi zahvatio menadžersku strukturu, dakle, upravni kadar koji se tamo gomila od izbora do izbora i ujedno generira pojave kao što su korupcija, klijentelizam, nepotizam i tsl.", stoji u tekstu u kojem se se navodi kako takvih primjera, na žalost, ima i previše. Spominju se tako Hrvatske šume, Hrvatska radiotelevizija (HRT), INA, Podravka…

Tonči Kursar, politolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, smatra kako je pri tom diskusija o moralu pojedinih menadžera, poput onog u Hrvatskim šumama, promašena i past će u zaborav odmah nakon izbora kada će se nastaviti s istim modelom bez obzira tko je na vlasti.

HEP
Nigdje se ne spominje rez koji bi zahvatio menadžersku strukturu (FOTO: Lupiga.Com)

"Ostaje pitanje što bi točno trebalo poduzeti da upravljanje tim sustavima prestane uzimati u obzir partikularne interese skupina utjecajnih ljudi, namjesto javnog i općedruštvenog. Njihove nadzorne odbore u RH imenuje vlada, čime se moć nad golemim brojem poslova koncentrira u rukama izvršne vlasti. U susjednoj Sloveniji model upravljanja je pomaknut prema širim društvenim krugovima, tj. narodnim zastupnicima u parlamentu", piše Lasić za Deutsche Welle koji je o slovenskom modelu razgovarao s Markom Križanom, sociologom i savjetnikom kluba zastupnika Udružene ljevice u slovenskom parlamentu. 

On objašnjava kako je Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja javnim tvrtkama u Sloveniji također pod utjecajem vlade, ali članove biraju parlamentarni zastupnici i time je osigurana određena neovisnost.

"Po nama je problematično to da zaposlenici državnih i javnih poduzeća nemaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru SDH-a dok je to ipak praksa u nekim drugim državama EU-a. Pokušat ćemo tu mjeru potaknuti kroz centrale sindikata jer je očito da SDH ima i negativne karakteristike vezane uz takvu jednu činjenicu. Na primjer, nema strategije zapošljavanja ni generalnog stajališta za outsourcing. To može biti vrlo štetno, pa je bitno da se radnici angažiraju i da zastupaju socijalne vrijednosti, kao i stručne odluke umjesto nekih koje koriste samo određenim uskim krugovima", objasnio je Križan za DW pa kao primjer lošeg poslovanja SDH naveo luku Koper, a koja je rezultirala ostavkom predsjednika uprave državnog holdinga.

"Naime, bio je to dio šireg konteksta u kojem je SDH uz vladu forsirao projekt javno-privatnog partnerstva za gradnju željezničke pruge do Kopra. Ali, sama pruga nije profitabilna pa je lučka koncesija trebala biti kompenzacija. I, eto, zato mislimo da bi taj sustav trebalo demokratizirati radničkim sudjelovanjem u odlučivanju", zaključuje Kržan, a cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovne fotografije: Lupiga.Com