DOBAR POSAO U HRVATSKOJ: Tri vodeće banke u 10 godina svojim šefovima isplatile 630 milijuna kuna

Lupiga.Com

22. travnja 2015.

DOBAR POSAO U HRVATSKOJ: Tri vodeće banke u 10 godina svojim šefovima isplatile 630 milijuna kuna

Ključnih 150 bankara godišnje zaradi čak - 176 milijuna kuna, objavljuje riječki Novi list iz pera novinarke Jagode Marić. Novi list je kontaktirao šest vodećih banaka - Privrednu, Zagrebačku, Erste, Raiffeisen, Hypo i Splitsku - te pitao "kolike su bonuse rukovodećim ljudima isplatili u razdoblju od 2005. do 2014. godine". Konkretne odgovore novinari su dobili iz samo jedne banke - Erste, "dok su PBZ, Zaba i RBA u svojim odgovorima objašnjavali politiku nagrađivanja“, s time da su iz PBZ-a novinarku uputili na njihova financijska godišnja izvješća u kojima stoje takvi podaci.

Iz Erste banke novinarki Novog lista odgovorili su da su u deset minulih godina isplatili ukupno 66 milijuna kuna bonusa ključnom rukovodstvu. Putem Godišnjeg izvješća Zagrebačke banke novinarka je došla do podatka da su "u deset godina njihovim ključnim ljudima, a broj se ovisno o godini kreće od 40 do 45 ljudi, isplatili ukupno 299 milijuna kuna različitih nagrada, odnosno dodataka mimo osnovnih plaća". 

U PBZ-ovim izvješćima, objavljuje Novi list, "ne postoji za svaku godinu stavka na kojoj su izdvojeni bonusi za vodeće ljude, ali na razini cijele banke u deset je godina ukupno isplaćeno 265 milijuna kuna bonusa". 

"Dakle, nagrađujući svoje najvažnije ljude, tri su vodeće banke u deset godina isplatile 630 milijuna kuna bonusa. U to naravno nisu uračunate dividende koje su dobivali na osnovi udjela u bankama čije su dionice pak dobili kroz sustav nagrađivanja. Pojedinačno su i tu godišnje mogući dodatni iznosi od pola, pa čak do milijun kuna godišnje po glavi pojedinih vodećih bankara", stoji u tekstu novinarke Marić. 

Tekst u cijelosti možete pročitati na internet stranicama Novog lista.

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: pricica.com/pjegava