Zmago u novim pobjedama!

Ivor Car

2. srpnja 2003.

Zmago u novim pobjedama!

Lupigin stari znanac, slovenski političar "ultranacionalističkog" opredjeljenja (slobodna procjena), Zmago Jelinčič, do sada hrvatskom čitateljstvu poznat po nizu, za Hrvate, provokativnih izjava, našao se pred slovenskim Državnim tužilaštvom zbog čega li drugog nego provokativne izjave. Prijava protiv njega je odbačena, a što je rekao u toj izjavi pročitajte pod
Slovensko Državno tužilaštvo utvrdilo je kako Lupigin stari znanac, Zmago Jelinčič ipak ne širi govor mržnje i netoleranciju prema pripadnicima nacionalnih manjina. Inače, Zmago je predsjednik ultradesne Slovenske nacionalne stranke i njen zastupnik u Parlamentu.
Počeo je Zmago sa zanimljivim izjavama već i prije, ali pred Državnim tužilaštvom se našao zbog izjave emitirane u televizijskoj emisiji "Trenja", koja je bila posvećena neslovencima i "Izbrisanima" (ljudima koji su ostali bez slovenskog državljanstva nakon proglašenja slovenske samostalnosti, godine 1991.). Sporna izjava glasila je ovako: U demokratskoj državi natovarili bi ih u kamione ili na vagone i poslali u njihove matične države.
Na, u svakom slučaju zanimljivu izjavu, koja je, uzgred budi rečeno, potpuno u Jelinčičevom stilu, reagirali su sami "Izbrisani" koji su se udružili i krenuli u borbu za onim na što imaju potpuno pravo - državljanstvo zemlje u kojoj su živjeli i žive. Zmago je prijavljen i tu je početak ove sada završene priče.
Tužilaštvo je odlučilo da Jelinčič nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret. A u to su se u tužilaštvu uvjerili pregledavajući snimku spomenute emisije, te su zaključili kako je riječ tek o iznošenju vlastitog mišljenja, što ne podlaže traženoj kazni zajamčenoj slovenskim ustavom, kazni od dvije godine zatvora.