Kapetane, mirno more!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Kapetane, mirno more!

I dok hrvatski i slovenski političari lome koplja oko Piranskog zaljeva, istarski ribari javno spominju rat, jedan junak se odlučio cijeloj priči dati svoj doprinos. Kako policijsko priopćenje kaže, riječ je o hrvatskom ribaru u vidno alkoholiziranom stanju (čitaj pijan k'o i'maajka) koji je sa slovenskom ribaricom doplovio na hrvatsku obalu i tako dodao još malo ulja na već ionako veliku, pravu momačku logorsku vatru.
Cijeli dan, a može se slobodno reći i cijeli mjesec, sa svih strana nas bombardiraju informacijama vezanim uz pogranični spor između Hrvatske i Slovenije. Upravo dok smo po tko zna koji put jučer slušali kako premijer Račan drži da se slučaj oko Piranskog zaljeva može riješiti samo dodatnim dogovorom sa Slovencima, pijani hrvatski ribar dao je smiješno naličje cijeloj stvari, naravno u turbo balkanskom stilu. Naime, jučer popodne na području Savudrije uplovila je slovenske ribarica s oznakom IZ 289 (Izola).
Na mol u turističkom naselju Kanegra, poznatom po auto kampu i hrpi bungalova, slovensku ribaricu dovezao je hrvatski ribar, kako kaže policijska glasnogovornica, u vidno alkoholiziranom stanju, što bi laicima moglo značiti samo uljepšan način izricanja fraze mrtav pijan. Kako nisu znali o čemu je riječ savudrijski ribari, izluđeni od slovenskih provokacija odmah su pozvali policiju. Plavci su cijeli događaj stavili pod čvrstu kontrolu, no u izvješću su bili poprilično škrti. Tako će čitatelji Lupige ostati uskraćeni za neke bitne podatke kao što su: koliko je ribar popio i kojeg to alkoholnog pića, ili tko je jadnik čiji brod je sad u Hrvatskoj i njegova registracija se spominje na ovako renomiranoj web stranici kao što je Lupiga. Umjesto odgovora na ta i neka druga ključna pitanja, dobili smo samo informacije koje govore kako je hrvatski ribar iz Malog Lošinja i kako nije ribario tijekom boravka u hrvatskim teritorijalnim vodama.
I tako dok ribari javno putem televizijskih ekrana spominju nekakav rat sa Slovenijom, Lupiga ima hapšenje i kaznenu prijavu Jošku Jorasu, krivu interpretaciju Đapićevih riječi i evo sada pijanog ribara. Kapetane, mirno more!!!