Slovenski parlament dobio bijeli prah

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Slovenski parlament dobio bijeli prah

Slovenski parlamentarci jučer su dobili pošiljke koje su sadržavale bijeli prah. Riječ svakako nije o drogi, a sumnja se na antrax, budući da su pisma poslana u listopadu prošle godine kada je antrax bio glavna vijest. Najgore je prošao desničar Zmago Jelinčič koji je svoje pismo i otvorio.
Sumnjiva pisma koja sadrže bijeli prah nepoznatog porijekla, došla su na adresu predsjednika desno orijentirane Slovenske nacionalne stranke i kandidata za predsjednika Slovenije, Zmage Jelinčiča, te na adrese predsjednika slovenskog parlamenta Boruta Pahora i još jednog neimenovanog zastupnika.
Pahor pismo nije otvorio budući da je u posjeti Bosni i Hercegovini, dok je Zmago svoje otvorio u prostorijama poslaničkog kluba nešto prije jučerašnjeg podneva. Pismo je bilo adresirano na "Skupščinu Slovenije" za poslanika Jelinčiča i u njemu se osim bijelog praha našao jedan potpuno prazan bijeli papir. Poslano je iz Italije, iz mjesta nedaleko od Udina, 18. 10. 2001. godine baš u vrijeme kada je priča sa sporama antraxa bila najaktuelnija. Odmah nakon što je shvatio kakvu je grešku napravio, obaviještena je policija i na mjesto događaja došle su raznorazne inspekcije koje su pokupile uzorke i ostavile Zmagu da čeka rezultate analiza. Nakon što je zbrinut po propisima predviđenim za takav scenario izjavio je: "Neoprezno sam otvorio pismo ne pogledavši datum na poštanskom žigu, pa sada čekam da nam po proceduri zapečate prostorije poslaničkog kluba". Sjednica slovenskog parlamenta koju je sazvala upravo Slovenska nacionalna stranka, otkazana je.
Slična stvar dogodila se i Crnogorcima, kada je prije pola godine tamošnji parlament primio pošiljku iz Italije u kojoj je također bio bijeli prah uz novčanicu od 10 000 lira.