Trajektom zaštititi zemlju

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Trajektom zaštititi zemlju

Slovenska TV kuća, POP TV, jučer je u svojoj reportaži donijela zanimljivu tvrdnju. Izvještavajući o aktualnim incidentima u Piranskom zaljevu slovenski novinar rekao je kako je hrvatski desničar Ante Đapić zatražio da u zaljev uplovi ratni brod Petar Hektorović. HSP-ovac, naravno, nije mislio na spomenuti trajekt, kojim vaš novinar svake godine posjećuje otok Hvar
Popularna komercijalna slovenska televizijska postaja, POP TV,  jučer je u reportaži vezanoj uz aktualne incidente u Piranskom zaljevu, napravila lapsus koji je unio malo smijeha u cijelu priču. Naime, pogreškom je rečeno kako je hrvatski desničar Ante Đapić zatražio da u Piranski zaljev uplovi ratni brod Petar Hektorović. Riječ je,  dakako, o krivoj inerpretaciji, jer Đapić nije zatražio da u zaljev uplovi Jadrolinijin trajekt, već ratni brod Hrvatske ratne mornarice Petar Krešimir IV.

Petar Hektorović je trajekt koji je riječka Jadrolinija kupila 1999. godine. Star je 13 godina, može primiti 1080 putnika i 120 vozila, a prije dolaska u Hrvatsku vozio je na relaciji Njemačka-Skandinavija. Sada vozi prema srednjodalmatinskim otocima, uglavnom prema najvećoj hrvatskoj luci otočnoga Jadrana, Starom Gradu koji za svoju ljetnu destinaciju odabire i veliki broj slovenskih turista. Ove godine trajekt je imao već jedan incident, kada je dojavljeno kako se na njemu nalazi podmetnuta bomba.

S druge strane brod na koji je Đapić mislio, raketna topovnjača Petar Krešimir IV, najponosnije je hrvatsko ratno plovilo. Brod je to s kojim je predsjednik Tuđman po prvi puta uplovio u višku luku. Zanimljivo je i kako je ova topovnjača već bila u Piranskom zaljevu prije nešto više od dvije godine, kada je u Kopar uplovila radi posjete slovenskoj ratnoj mornarici, što je ujedno bio prvi put da neki hrvatski ratni brod posjećuje neku državu. Tom prilikom je rečeno kako ovaj posjet pokazuje da  se bilateralna suradnja dvaju država na vojnom planu, razvija.