I Slovenci imaju svoga favorita za utrku

Ivor Car

16. listopada 2002.

I Slovenci imaju svoga favorita za utrku

"Svi bi predsjednički kandidati morali na zdravstveni i mentalni pregled, a među ovima koji su se javili dosta je onih koji taj test ne bi prošli", samo je jedna od brilijantnih izjava slovenskog ultranacionaliste Zmage Jelinčića za jednu televizijsku postaju, a povodom skorašnjih predsjedničkih izbora u susjednoj nam državi. Osim toga Zmago je izjavio kako bi pooštrio odnose s Hrvatskom, kako ne podržava ulazak Slovenije u NATO, kao ni planove američkog predsjednika Busha.
Hrvatima već dobro poznati slovenski desničar Zmago Jelinčić, opet je s javnošću podijelio nekoliko zanimljivih teorija. Ovaj predsjednik slovenskih ultranacionalista, kandidat je za predsjednika susjedne nam republike na izborima koji će se u deželi održati slijedećeg mjeseca. U razgovoru za ljubljansku televizijsku postaju Pika, Zmago je rekao kako bi najviše volio da se u drugom krugu izbora ogleda s Janezom Drnovšekom. Ipak svjestan je kako se to neće dogoditi, ne zbog njegove nepopularnosti, već, kako kaže, zbog načina na koji je Drnovšek odlučio izbjeći poraz. Naime, Zmago smatra kako je Drnovšek postigao dogovor(!?!) da se u drugom krugu natječe s kandidatkinjom koju podržava desni centar, Barbarom Brezigar. Tom "dogovoru" Drnovšek je navodno pribjegao zbog sveprisutnosti famoznog "sindroma Bulc". Podsjetimo kako se pod spomenutim sindromom smatra situacija iz 1989. godine kada su Slovenci na izborima za člana predsjedništva SFRJ izabrali anonimnog kandidata Janeza Drnovšeka, protestirajući na taj način protiv komunističkog režima koji je kandidirao Marka Bulca, kojeg se smatralo za sigurnog pobjednika.
Jelinčić je u istom razgovoru izjavio kako ne podupire ulazak Slovenije u NATO savez, kao što ne podržava ni Bushove planove za napad na Irak, koje drži pokušajem skrivanja ekonomske, socijalne i političke krize u SAD-u.
Što se nas tiče najbitnija je izjava koja kaže što bi Zmago radio kada bi kojim slučajem postao slovenski predsjednik. Među prvim stvarima koje bi napravio je zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, što on već, iako nije predsjednik, putem medija radi već duže vrijeme. Iznio je Zmago i svoju teoriju o porijeklu Slovenaca, a ta je slijedeća: "Mi Slovenci smo potomci starih Veneta, a ne nekih Slavena!". Dalje nastavlja s teorijom kako Slovenci nisu došli iz karpatskih močvara kao što su ih učili Nijemci, već je njihova postojbina oduvijek bio teritorij današnje Slovenije.
Kratko predstavljanje ovog slovenskog predsjedničkog kandidata završit ćemo ovom njegovom simptomatičnom rečenicom: "Svi bi predsjednički kandidati morali na zdravstveni i mentalni pregled, a među ovima koji su se javili dosta je onih koji taj test ne bi prošli".