Uređena Hrvatska!

Ivor Car

1. prosinca 2002.

Uređena Hrvatska!

Pitam se jeste li ikada razmišljali koji je najuređeniji grad u kontinentalnoj Hrvatskoj i kladim se da većina vas sigurno nije znala kako se s tom titulom ponosno diči grad krojača, sokova iz menze i baroka – Varaždin. A koja li je onda "najnapucanija" željeznička stanica ili "najnabrijaniji" hotel? A tko to uopće kaže?
Tako kažu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja dodjeljuje nagradu poznatu pod imenom "Zeleni cvijet", a vjerovat ćemo kako oni znaju svoj posao.  Dakle, za 2002. godinu na svečanosti održanoj u gradu krojača, sokova iz menze i baroka, Varaždinu, najuređenijim gradovima proglašeni su grad domaćin, te Koprivnica i Sisak (slika desno). Zanimljivo je da se ova nagrada dodjeljuje samo za kontinentalnu Hrvatsku, odnosno za trinaest hrvatskih kontinentalnih županija, a cijela akcija je pokrenuta kako bi se nagnalo Hrvate da posvete malo više pažnje uređenju okoliša, s naglaskom na njegovo očuvanje. 

Ovo je druga godina kako HTZ dodjeljuje "Zeleni cvijet" i to u sklopu akcije "Volim Hrvatsku", a zanimljivo je kako je i na prvoj dodjeli nagrada, najuređenijim proglašen  upravo Varaždin. Odmah iza njega 2001. se našla Koprivnica (slika lijevo), a potom Čakovec i Samobor.

U konkurenciji je ove godine bilo 400 nominiranih, što je dvostruki veći broj kandidata nego li ih je bilo prošle godine. 77 priznanja je podijeljeno u 23 kategorije. A kategorije su u najmanju ruku raznolike. Tako su priznanja dobili i vrtići, osnovne i srednje škole, crkve, parkovi, okućnice, dućani, crkve, kafane i njihova polubraća – kafići.  Priznanja u svim navedenim i nenavedenim kategorijama dodjeljivali su direktor Glavnog ureda HTZ-a,  nekadašnja faca iz ministarske fotelje, Niko Bulić, te njegova nasljednica, sadašnja ministrica turizma Pave Župan Rusković.  Zgodno je primijetiti kako oboje spomenutih drže svoje funkcije već poprilično duže od godinu dana.

Osim "velikim" gradovima, priznanja su uručena i onim manjima. Tako su najuređeniji "manji gradovi" Nova Gradiška, Našice i Varaždinske Toplice, a najbolje uređena mjesta su Molve, Marija Bistrica i Sveti Martin na Muri.  Tako Molve (slika s desne strane) dobivaju priznanje i drugu godinu za redom. Što se tiče hotela, situacija prema HTZ-u izgleda ovako: hotel Bežanec, Coning u Trakošćanu i Kralj Tomislav u Novoj Gradišci. Iako su prošle godine dodjeljivana priznanja i u kategoriji autobusnih kolodvora iliti stanica, ove godine to nije bio slučaj, budući da su isti ocjenjeni "crnom točkom" kontinentalne Hrvatske. Njihove polusestre – željezničke stanice, priznanja su dobile i to u Vinkovcima (vidi sliku desno) i Skradu.
Kako ni veliki, često poželjni sponzori, ne bi bili zakinuti pobrinula su se priznanja koja su dodijeljena Podravci i Vindiji, obje tvrtke iz najuređenijih mjesta! Na ovom mjestu trebalo bi se podsjetiti kako je prva dodjela zlatnog cvijeta, ona od 2001. godine, održana baš u hotelu Coning, koji je prošle godine bio hotel s najbolje uređenim okolišem. Dakle, sve u svemu nekako isto kao i prošle godine. Sve se to vrati.