Inbox korisnika hdz@hdz.hr

Ivor Car

18. prosinca 2003.

Inbox korisnika hdz@hdz.hr

Slučaj sa najavom kako će HDZ-ova Vlada ukinuti Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, nastavlja se i dalje. Kako se svaki potez u vezi tog slučaja nekako pronađe u mom inboxu, tako se pronašao i ovaj – otvoreno pismo izbornom pobjedniku i šefu HDZ-a, Ivi Sanderu. Pa da vidimo što se to obrelo u inboxu elektroničke pošte korisnika hdz@hdz.hr

Evo ovo se našlo u inboxu korisnika hdz@hdz.hr, a osjećamo se obaveznima da napomenemo da ukoliko osim dobre volje imate kunu ili dvije za poštansku markicu i 45 lipa za onu plavu kovertu u kakvoj dolaze kazne od murije, te printer pri ruci, isprintate sadržaj ovog pisma i pošaljete ga na poznatu adresu HDZ-a.   


 

17. prosinca 2003.

Hrvatska demokratska zajednica - HDZ

Trg. žrtava fašizma 4

faks: 01/461-45-55

e-mail: hdz@hdz.hr

10 000 Zagreb

N/R predsjednika stranke dr. Ive Sanadera

 

Predmet: Otvoreno pismo povodom najave o ukidanju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja

 

Poštovani gospodine Sanader,

 

ovim putem obavještavamo Vas da smo kao zainteresirana javnost izrazito zabrinuti zbog najave o ukidanju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja (dalje: MZOPU).

            U Europi i razvijenom svijetu, zasebno ministarstvo pokriva područje zaštite okoliša i očuvanja prirode, čime države osiguravaju održivi razvoj i druge preduvjete kojima stanovništvu garantiraju zdrav život i okoliš.

            Hrvatski sabor je 1992. godine donio Deklaraciju o zaštiti okoliša Republike Hrvatske u kojoj između ostaloga stoji: "Republika Hrvatska će osigurati provedbu Deklaracije uspostavom zasebnog i stručnog ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog uređenja, funkcionalno povezanog s tijelima lokalne, područne, regionalne samouprave". Deklaracija u našem pravnom sustavu ima status tzv. organskog zakona, stoga zakoni moraju biti u skladu s odredbama Deklaracije.

            MZOPU je danas nadležno za provedbu Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o zaštiti zraka, Zakona o otpadu, Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju te Nacionalne strategije zaštite okoliša i Nacionalnog plana djelovanja za okoliš, kao i za provedbu 22 međunarodne konvencije iz područja zaštite okoliša i prirode i 25 pratećih sporazuma i protokola.

Ovi propisi moraju se provoditi u nadležnosti jednog ministarstva jer predstavljaju osnovu za razvoj gospodarstva na održivim temeljima te unapređenje i zaštitu okoliša i prirode na dobrobit stanovnika naše zemlje. Republika Hrvatska je putem MZOPU preuzela niz iznimno važnih međunarodnih obaveza koje su ključne u procesu pridruživanja naše zemlje Europskoj Uniji.

 

Slijedom navedenoga smatramo da bi, ukidanjem MZOPU, Republika Hrvatska izgubila povjerenje međunarodne zajednice u stabilnost i vjerodostojnost državnih institucija i pravnog sustava Republike Hrvatske.

Javnost u Hrvatskoj, sve više postaje osjetjiva na pitanja i probleme okoliša i stoga ne želi dati prešutnu potporu ukidanja MZOPU jer smatra da bi se time ugrozilo sustavno djelovanje za okoliš u Hrvatskoj te poboljšanje stanja okoliša.

Stoga Vas pozivamo da u svojim planovima o ustrojstvu buduće Vlade Republike Hrvatske izuzmete ukidanje MZOPU, tj. omogućite daljnji nesmetan rad ove institucije. Zbog iznimne važnosti nastavka rada MZOPU,  svoje zahtjeve iznijet ćemo Europskoj komisiji i Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

 

1. Osječki zeleni - slobodni pokret, Osijek

2. Društvo za oblikovanje održivog razvoja - DOOR, Zagreb

3. Vlasta Toth, delegat Hrvatske u Steering Group "Green East - West Dialogue" pri EFGP, Zagreb

4. Branko Štivić, Velika - Požega

5. KNEJA, društvo za kulturu i suživot s prirodom, Čakovec

 

Dostaviti:

-udrugama za zaštitu okoliša i prirode

-Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja

-svim medijima