Papučka tragedija

Ivor Car

20. rujna 2003.

Papučka tragedija

Nije Lupiga samo mjesto za zahebanciju i raznorazne gluposti. Lupiga je i mjesto gdje ćemo vas podsjetiti i na nepravde i strahote nanesene našoj majci, majci prirodi. Danas je riječ o Parku prirode Papuk, u kojem se odvija tragedija u nekoliko činova. O čemu je riječ pročitajte u priopćenju koje su nam poslali Osječki zeleni – slobodni pokret. Mi svoj komentar nećemo davati, jer i sami znate kakav je.

Osijek, 19. rujna, 2003.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE I JAVNOST

Danas smo primili fotografije ljudi koji su bili u spilji Uviraljka. Spilja je nepovratno ostećena izgradnjom ceste za pristup teškoj mehanizaciji MORH-a koja bi trebala postaviti vojni radar na vrhu Papuka.
Spilja Uviraljka je stanište zaštićenih vrsta šišmiša po Sporazumu o zaštiti šišmiša (EUROBAT). Teška vojna mehanizacija krči šumu, probija kamene stijene i prolazi iznad Uviraljke. Lokacijsku dozvolu za ovu devastaciju izdalo je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Odjel za vojne objekte. U Ministarstvu su propisali uvjete zaštite prirode tj. cesta mora zaobilaziti krug od 100 m oko Uviraljke.
  Javna ustanova Park prirode Papuk u subotu će pokrenuti i predstaviti elaborat prijedloga za proglašenje Uviraljke «posebnim zoološkim rezervatom», na obilježavanju Međunarodne noći šišmiša.
Danas počinje prosvjed i blokada ceste čime ćemo spriječiti prilaz MORH-ovoj mehanizaciji i onemogućiti daljnju devastaciju.

Putem medija ZAHTJEVAMO:
- hitno očitovanje i dolazak na Papuk ministra zaštite okoliša Ive Banca,
- hitno očitovanje i dolazak na Papuk pomoćnika ministra za zaštitu prirode Ivana Martinića,
- očitovanje ministrice obrane Željke Antunović i njezino pojavljivanje na mjestu tragedije - vrh Papuka,
- zatvaranje kamenoloma «Pliš-Mališćak», «Vetovo» i «Veličanka II» te plijenidbu strojeva tvrtke Kamen - Ingrad od strane Državnog inspektorata.
  
Tražimo HITNO:
1. očitovanje predsjednika Vlade RH,
2. sanaciju štete na spilji Uviraljka na račun Vlade RH
3. zaustavljanje devastacije izgradnjom ceste
4. zaustavljanje i trenutnu obustavu radova i planova za postavljanje vojnog radara u Parku prirode Papuk,
5. pokretanje pitanja stegovne odgovornosti protiv osoba u MORH-u i MZOPU-u koji su odgovorni za tragediju spilje Uviraljke,
6. hitan izlazak glavnog državnog inspektora Jordanića na uviđaj kamenoloma u Parku prirode Papuk,
7. pokretanje kaznenog postupka protiv Uprave tvrtke Kamen - Ingrad radi uništavanja okolisa, krčenja šuma, tektonskih poremećaja, ilegalne nabave eksploziva za miniranje kamena u ilegalnim kamenolomima.

Srdačno vaši,

Osječki zeleni – slobodni pokret