"Who Killed Bambi?" i "Nevermind" na DVD-u

Ivor Car

15. srpnja 2005.

"Who Killed Bambi?" i "Nevermind" na DVD-u

"The Great Rock'n'roll Swindle", film o Sex Pistolsima iz davne 1980. godine napokon je u Hrvatskoj izašao na DVD-u. Usprkos tome što nas kroz 103 minute, koliko film traje, vodi Malcolm McLaren, ovo je stvarčica koja se može opisati terminom "must have". Ista izdavačka kuća, riječ je o Menartu, istovremeno je izdala i DVD posvećen povijesnom uspjehu 'Nirvane' s albumom 'Nevermind' kroz koji nas vode preživjeli akteri

"The Great Rock'n'roll Swindle" DVD je koji bi još uvijek trebao pronaći svoje mjesto na policama brojnih ljudi koji su tinejdžerske dane proveli buljeći u ekran, upijajući svaki emitirani zvuk i neprestano stišćući tipku rewind na video rekorderu u kojem se nalazila bezbroj puta presnimavana kazeta na kojoj je upravo ovaj film. Za one koji ipak ne znaju o čemu pričamo riječ je o dokumentarcu o najvećem punk bendu svih vremena (vidi ovaj link). Nastao je samo dvije godine nakon raspada benda, a sudjelovanje u snimanju odbio je pjevač Pistolsa, Johnny Rotten, pa se ta punk ikona pojavljuje samo u dokumentarnim zapisima.

Mnogi će reći kako je sam film djelo izdajnika Malcolma McLarena, menadžera Sex Pistolsa, optužujući ga da je osim za raspad benda kriv i za ovaj posljednji pokušaj uzimanja novaca od nekada popularne punk skupine. I tada su, 1980. godine, neki skočili na Malcolma smatrajući da je kao voditelj kroz film želio preuzeti sve zasluge za postojanje benda.

Steve Jones, gitarista Pistolsa za film će reći da je tek zabavan i da ga se samo tako i može gledati. Pored filma iz 1980. godine, na DVD-u se nalazi i razgovor s redateljem (Julien Temple), te nekoliko pjesama po kojima su buntovni Englezi ostali zapamćeni ("Anarchy in the UK," "God Save the Queen", "Pretty Vaccant" i "My Way" by Sid Vicious). Osim hrpe dokumentarnog materijala (103 minute u originalu), među kojim su svakako najvrjedniji koncertni zapisi, tu je i vrlo zabavan animirani dio filma, a zanimljivo je kako je radni naslov filma "Who Killed Bambi?" među obožavateljima Pistolsa ostao kao jedino pravo ime filma.

Istovremeno uz prethodni naslov, izdavačka kuća Menart, na domaće je tržište izbacila još jedan film o, mnogima nikad prežaljenom bendu. Dakako, riječ je o Nirvani (vidi ovaj link). Točnije film je zamišljen kao priča o uspjehu, vjerojatno najboljeg Nirvaninog albuma (a svakako onoga s kojim su se probili, neki će reći i komercijalizirali) - "Nevermind". Kao jedan od onih koji kazuju priču pojavljuje se i Kris Novoselic, basista Nirvane, "naše gore list", porijeklom iz Privlake kraj Zadra, zbog čega je jednom prilikom Johnny Štulić optužio Nirvanu da ga je plagirala - "Novoselić je iz Privlake, a ja iz Nina kraj Zadra …".

Osim Krisa, na DVD-u se pojavljuje većina osoba koje su uistinu i sudjelovale u priči o bendu u kojem je ipak glavnu ulogu imao nesretno preminuli Kurt Cobain. Od materijala su tu isječci svih hitova s albuma "Nevermind", par intervjua i "Polly", odsvirana u živo.