Hey Ho Let's Go!

Mirzoni

17. rujna 2004.

Hey Ho Let's Go!

Siguran sam kako su svi oni koje to zanima, već prekjučer čuli kako je umro i pretposljednji živući član legendarnog punk benda Ramones, Johnny Ramone. Ipak, s obzirom da je većina osnivača i autora ovih stranica odrasla na Ramonesima, uzimamo si za pravo oprostiti se ovom novicom od velikog Džonija i otkriti vam gdje za njega možete upaliti svijeću


I ode i on, Johnny Ramone. U srijedu je, 15. rujna gitarist i "godfather of punk" u bolnici u Los Angelesu utonuo u san iz kojeg se više neće probuditi. Johnny (rođen kao John Cummings) je treći član originalne postave Ramonesa s kojim smo se morali oprostiti u posljednje 3 godine. Joey Ramone umro je od raka 2001., Dee Dee 2002. od overdosea i, evo, prekjučer Johnny od raka prostate. Polako počinjem vjerovati da stvarno vrijedi ona antiparola s kojom su nas uvijek provocirali - Punk is dead!!!

Johnny je tamo neke davne 1974. ostavio posao bauštelca, kupio gitaru za 50 dolara (Manny's Music Shop na 48. ulici, New York) i zajedno s Joeyjem, Dee Deejem i Tommyjem odlučio osnovati bend u naselju u kojem su stanovali, Forest Hillsu - Queens. Glavni razlog za osnivanje benda bio je tadašnja dosada na muzičkoj sceni - rock'n'roll je izgubio šarm, snagu i bunt koji je imao 50-ih i 60-ih godina. Glazbeno iskustvo koje je Johnny do tada imao - basist garage-rock benda Tangerine Puppets.

Ime Ramones potiče od pseudonima Paula McCartneyja. Stoga čupave, duge kose a'la Beatles postaju obavezne zurke članova benda. Tu su i crni kožnjaci, poderane levisice, te starke koje su bile zaštitni znak benda. Johnny i dečki mnogo vremena provode na probama u podrumima. Ondje se nije samo sviralo nego i radilo na koreografiji za koncerte, npr. Joey visi na mikrofonu, a Dee Deeju i Johnnyju gitare vise gotovo do koljena. Na jedan od zidova podruma postavljeno je veliko ogledalo pa su članovi benda mogli uživati u svom izgledu i vježbati najcoolerskije poze. U jednom kasnijem intervjuu Johnny izjavljuje da mu nije bilo važno kako gitara zvuči, bar ne u početku, jer nitko u bendu nije znao svirati, nego je važnije bilo biti faca na bini. Bend počinje nastupati u lokalnom baru CBGB, koji postaje centar okupljanja mlade punk scene u NYC sredinom 70-ih i hardcore scene ranih 80-ih, a njihov set traje svega trideset minuta.

Mnogi punk gitaristi od Stevea Jonesa (Sex Pistols) preko Kurta Cobaina (Nirvana) do današnjih zvijezda punk scene Billija Joea Armstronga (Green Day), Toma Delongea (Blink-182) te Tima Armstronga (Rancid) smatraju ga uzorom, bogom, idolom i čovjekom koji je zaslužan za njihovo oduševljenje električnom gitarom i punk muzikom. U tu se skupinu ubraja i pisac ovog teksta. Isti je vlasnik svih albuma Ramonesa i imao ih je čak priliku vidjeti uživo.

Na pitanje kako bi opisao svoj stil sviranja i zvuk Ramonesa, Johnny odgovara: "Čisti bjelački rock'n'roll, bez mrvice bluesa.". Nakon više od dvadeset godina svirke i tisuća koncerata, Johnny odlučuje 1996. okačiti gitaru o klin i otići u penziju. "Nisam želio završiti kao Keith Richards, koji još uvijek svira, ali nije u stanju odsvirati onako brzo i precizno kao prije 20 godina.". Američka kina najavila su prikazivanje "End of the Century: The Ramones Story" od idućeg tjedna u čast ovom velikanu punk muzike. Kad je Joey preminuo, NYC i CBGB su promijenili naziv ulice 2001 u Joey Ramone Place. Vidjet ćemo što će učiniti za Johnnyja. U međuvremenu za njega možete upaliti svijeću na www.cbgb.com, a znajući njega on sada, tamo gore, zajedno s Dee Deejem i Joeyjem sigurno sprema nešto novo!