Najbolja stvarka ikada!

Ivor Car

18. studenog 2003.

Najbolja stvarka ikada!

Svatko od nas sigurno ima neku svoju top listu najboljih pjesama. Riječ je možda o top 5, ili top 10, a kod onih najvećih "fanatika" možda i o top 100. No, što kažete o top listi sastavljenoj od, ni manje ni više nego, 1001 glazbene numere? Takvu megalomansku ljestvicu napravili su urednici jednog poznatog muzičkog časopisa i najboljom pjesmom u povijesti mjuze proglasiše

Na vrhu megalomanske ljestvice sastavljene od 1001 pjesme, a koju su sastavili urednici magazina Q te par glazbenika, našlo se podosta od onoga što ste u svom kratkom životu čuli, ali i onoga što nikada niste stavili u svoj CD player, kasetofon ili gramofon, niti nećete.

Na kraju dugotrajnog procesa odlučivanja najboljom pjesmom ikada proglašena je pjesma "One" sa albuma "Achtung Baby" poznatih Iraca koji si nadjenuše ime - U2. Spomenuti album izašao je prije ravno 11 godina i konačno odveo do tada ne previše poznate rockere na put svjetske slave i neviđene popularnosti.

Naravno da odluka i proglašenje nekolicine novinara i muzičara ne znači ama baš ništa, jer o ukusu se, koliko god to zvučalo sažvakano, ponekad ipak ne raspravlja. No, njihov trud pri sastavljanu top liste svakako vrijedi spomenuti, pa čak i pohvaliti.

Za kraj vam dajem na uvid popis deset najboljih stvarki koji nam donosi Q, uz napomenu kako bi malo tko (usudim se čak reći nitko) od vas izabrao ovih deset, čak ne samo pjesama, već i izvođača među svoje favorites.

 

 

 

 1. U2 - One

 2. Aretha Franklin - I Say a Little Prayer

 3. Nirvana - Smells Like Teen Spirit

 4. The Beatles - A Day in the Life

 5. Elvis Presley - In the Ghetto

 6. Eminem - My Name Is

 7. Radiohead - Creep

 8. Destiny's Child - Independent Women

 9. Oasis - Live Forever

10. Ike and Tina Turner - River Deep Mountain High