Tko se zavukao gdje ne treba?

Ivor Car

4. ožujka 2003.

Tko se zavukao gdje ne treba?

Što li to izlazi iz, da prostite, američke guzice? To što izlazi dokaz je kako Nijemci mogu slobodno izraziti svoje protivljenje “gegen” bilo čega, a da to ne postane nikakvom scenom koja se tjednima nakon samog događaja povlači po novinskim stupcima. Dakle, odgovor je:
Iz američke, da prostite, guzice izlazi i bit će katapultirana Angela Merkel, šefica njemačke stranke CDU, iliti Kršćansko demokratske unije. Željezna lady, kako je Nijemci vole zvati, nedavno je posjetila Sjedinjene Američke Države, gdje je vodila razgovore o - ma koliko smo samo puta do sada upotrijebili taj izraz – mogućem ratu u Iraku. Tom prilikom, kao i u mnogim prilikama prije, a vjerujemo i u mnogim budućim prilikama, Angela je istakla svoje neslaganje sa službenom politikom njene države (a ta je politika izrazito antiratna). Upravo zbog tog stava 48-godišnja fizičarka, Angela našla se na meti antiratne njemačke javnosti, što i sami možete vidjeti na ovoj fotografiji snimljenoj jučer u Düsseldorfu, tijekom tradicionalne karnevalske povorke, Rosenmontagszug. Na toj fotografiji se jasno vidi ogromni papirnati lik koji predstavlja američki ratni simbol, Uncle Sama, iz čije stražnjice sretno ispada Angela Merkel mašući dvjema američkim zastavicama.
I tako u smijehu, diljem Njemačke završava tzv. Fasching, a za ovu packu upućenu Angeli, duboko vjerujem nitko neće odgovarati, niti će bilo kome pasti na pamet da bi netko mogao odgovarati, što ne bi bio slučaj primjerice u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Angelinih političkih "prijatelja" iz HDZ-a, koje je prije dvije godine i sama pozivala da sudjeluju na 20-oj konferenciji predsjednika stranaka Europske demokratske unije, održane u Berlinu.