Svijet Busha doživljava kao neprijatelja mira

Ivan Kegelj

24. veljače 2003.

Svijet Busha doživljava kao neprijatelja mira

Američka veleposlanstva u svijetu javljaju uznemirujuću vijest da stanovnici zemalja gdje djeluju sve više misle kako je predsjednik George W. Bush veća opasnost za svjetski mir nego njegov irački kolega Sadam Husein, objavio je Washington Post. Američki dužnosnici su uznemireni sve otvorenijim iskazivanjem neprijateljstva prema prema jednom od najglupljih predsjednika koje je svjetska velesila imala u svojoj povijesti. Kako ovo?

Washington Post piše da prosvjedi milijuna ljudi prošloga tjedna protiv rata u Iraku, i to u gradovima najvažnijih američkih saveznika, samo podcrtavaju ono što veleposlanstva u povjerljivim brzojavima javljaju već tjednima - neprijateljstvo prema dragom vođi američke nacije sve je bjelodanije.
- "To je zapanjujuće", uznemirio se, piše Post,  visoki američki dužnosnik koji ima pristup izvješćima veleposlanstava. Isti tip se zanio pa rekao -  "Tu je potpuno odsustvo ikakvog priznanja da je Husein problem".
Jedan veleposlanik, predstavnik Sjedinjenih Država u savezničkoj zemlji, otvoreno je rekao da je u toj zemlji Bush postao neprijatelj, navodi list, tvrdeći da će američka administracija zabrinuta proturatnim raspoloženjem ovoga tjedna započeti koordiniranu akciju propagandnog usmjerenja.
Pozornost svjetskog javnoga mišljenja tako bi trebala biti skrenuta na patnje iračkog naroda uz usmjeravanje na ljudska prava i slobode, te brutalnost Sadama Huseina. Ameri će, između ostalog, u medijima inzistirati na svojim planovima za ekonomsku i demokratsku obnovu Iraka nakon Sadama. A do tada, rokaj pa tko dočeka sretnu budućnost ofarbanu u boje američke zastave. A da su Iračani umjesto naftom bogati kukuruzom ne bi im se smješila sretna budućnost po američkom kroju. Da čovjek naprosto poludi od zavisti.