Nijemci ne idu u rat

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Nijemci ne idu u rat

Predizborna kampanja u Njemačkoj je krenula i to odmah žestoko. Kancelar Gerhard Schroeder izjavio je danas kako Njemačka neće sudjelovati u sve češće spominjanom ratu SAD-a i saveznika protiv Iraka. Ne samo vojno, već ne namjerava dati ni bilo kakvu financijsku pomoć tom ratu.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder započeo je izbornu kampanju i to odmah žestoko. Na prvom skupu u Hannoveru, pojavio se kako dolikuje svakom pravom političaru, sa suprugom. Izbori se trebaju održati 22. rujna ove godine, a vladajuća Schroederova stranka SPD (Socijaldemokratska stranka) je u kampanju ušla, prema javnim mnijenjima, sa zaostatkom ispred najvećeg, a i jedinog pravog konkurenta, konzervativnog  CDU-a. Dok SPD ima podršku 35 % birača, brojka CDU-a je znatno veća i iznosi 42 %.Upravo zbog toga borba je od početka krenula vatreno. 
Danas su Socijaldemokrati objavili javnosti kako Njemačka neće poduprijeti Sjedinjene Države u njihovoj namjeri da otpočne rat protiv Iraka. Ne samo da su odbacili bilo kakvo vojno sudjelovanje, već su odbacili i bilo kakvu financijsku pomoć svim saveznicima u vojnom pohodu na Irak. Sam Schroeder izjavio je kako ne treba ni pomišljati na rat protiv Iraka, bez političkog koncepta za cijelo područje Bliskog Istoka. Dodao je i kako je Njemačka pokazala solidarnost nakon terorističkih napada 11. rujna, ali da se nije spremna uključiti u ovakve avanture. "Vršiti jači pritisak na Saddama Husseina, da, ali igrati se s ratom, ne"-jedna je od Gerhardovih misli.
Glavni tajnik SPD-a, Muentefering iskazao je još oštriji stav prema ratu u jednoj vrlo kratkoj rečenici: "Mi ne želimo rat  i nećemo sudjelovati u njemu!".
I tako dok Britanci poprilično neuspješno uvježbavaju svoje postrojbe za napad na Irak, a SAD proglašava kako je našao još jednog novog neprijatelja, Saudijsku Arabiju,  SPD odlučuje odbiti svaku mogućnost rata, što je poprilično dobar predizborni potez, budući da je njemačka javnost najvećim dijelom protiv rata, dok je zainteresirana za poboljšanje gospodarske situacije u državi što je ujedno i glavna misao SPD-a u predizbornoj kampanji. Možda će njemačka politika i nekim drugim zemljama pokazati, drugačiji i zašto ne reći: pravi put.