Tko se to i zašto ljubi?

Ivor Car

2. lipnja 2003.

Tko se to i zašto ljubi?

Opa! Je li to Lupiga krenula sa paparazzo vijestima? Ma nije, jednostavno nismo mogli odoljeti da vam ne pokažemo fotografiju koju su mnogi proglasili najljigavijom fotografijom mjeseca svibnja. Tko je tu s kim, što se sve zbivalo, zbog čega, kao i odgovore na neka druga pitanja potražite u
Svjedoci ste trenutka prije nego li će pasti poljubac između George W. Busha i Cherie Blair, supruge britanskog premijera, Tony Blaira. Poljubac je pao nedaleko od raskošnog dvorca Peterhof u ruskom Sankt Petersburgu. A zašto li se oni ljube i kako to baš u Rusiji? E pa odgovor na prvo pitanje je vrlo jednostavan – ljube se iz licemjerne pristojnosti; a onaj dio pitanja "kako to baš u Rusiji" je nešto malo kompliciraniji.
E pa ovako! Sankt Petersburg je ovih dana proslavio 300 godina postojanja i jasno je kako taj, po mnogima najdičniji, ruski grad zaslužuje veliku proslavu. Upravo zbog toga tamošnji je "bog i batina" Vladimir Putin (domaći čovjek iz Sankt Petersburga) pozvao četrdesetak najviđenijih svjetskih vođa, među kojima i onu dvojicu odgovornih za svjetski poredak, Busha i Blaira. Kako protokol u ovakvim slučajevima nalaže da se sa sobom povede i "bolja" polovica, jasno je kako je moralo doći i do susreta američkog prvog čovjeka i britanske prve žene, a tu pristojnost opet nalaže isticanje prijateljstva i ljubavi, za što je najbolja stvar – poljubac.
Nije fotografski aparat slučajno snimio ovu fotografiju, jer poziralo se "na veliko", još bolje rečeno "sve u šesn'est", pa ste tako uglednike mogli vidjeti ispred kazališta, katedrale, Katarinine palače i ostalih znamenitosti ovoga znamenitog grada. Kad smo već kod Katarinine palače, spomenimo još jednu zanimljivost. Naime, u sklopu te palače otvorena je pomno obnavljana soba Amber, a otvorili su je Putin i Gerhard Schröder. Ajde dobro Putin, ali zašto Schröder? E pa zato što su Nijemci tijekom Drugog svjetskog rata opustošili sve što je tamo bilo, pa je sada sve obnovljeno novcima jedne fondacije, naravno njemačke fondacije.
Svašta se tu još događalo. Recimo kako je vrijedilo vidjeti i fotografije na kojima George i Laura Bush, Tony i Cherie Blair, Vladimir i Ljudmila Putin (namjerno stavljam muške na prva mjesta, jer takva je situacija), gledaju baletnu izvedbu!
A sve to skupa događalo se, grubo rečeno, zbog pomirenja Europe i Sjedinjenih Država, te Putinove težnje ka Zapadu, kojem bi se približio odigravši dobro ulogu peacemakera. Velika stvar, jer ovo je prvi put nakon rata u Iraku i cijele krize uzrokovane istim da se sastaje ovoliki broj "značajnih" zemalja. Osim toga tu je i summit  Rusije i Europske Unije.
Sve u svemu puno nekih događanja i govorancija iz nekih drugih, davno prošlih vremena, o kojima normalni Lupež i ne želi znati previše. Možda mu je i bolje!