Baletni maraton

Ivor Car

19. studenog 2002.

Baletni maraton

Na Lupigi često koristimo izraz nesvakidašnji, ali tek sada ćemo ga s pravom upotrijebiti, jer tema novice je jedan zbilja nesvakidašnji događaj koji se zbio u dalekoj nam Rusiji, točnije u mjestu iz kojeg nam dolazi naš zadnji putopis. Naime, dvjestotinjak balerina i baletana plesalo je 24 sata u ruskom baletnom maratonu.

Balet (riječ dolazi iz talijanskog jezika=balleto) je umjetnost koja se razvila u 16. stoljeću, čvrsto vezana uz operu, a u 18. stoljeću postaje "samostalna". Osobitu popularnost dobija na području goleme Rusije, odakle dolaze neki od najboljih svjetskih balerina i baletana, koji u drugoj polovici 20. stoljeća postaju jedan od najpopularnijih ruskih izvoznih "proizvoda". Upravo Rusija, kao i balet, tema su ove vijesti. Naime, više od dvije stotine plesača razveselilo je nekoliko tisuća posjetitelja baletnog maratona održanog u St. Petersburgu, mjestu iz kojeg dolazi posljednji Lupigin putopis. Maraton koji je trajao 24 sata izvodili su uglavnom pripadnici poznate baletne škole u St. Petersburgu, škole koja je dala neka od najvećih "baletnih" imena, kao što su Rudolf Nureyev i Mikhail Baryshnikov. U ta 24 sata je izvedeno dvadesetak aranžmana, kako klasičnog baleta, tako i onog modernog.
Neuobičajeno za balet je ispijanje piva, grickalice i atmosfera koja je više priličila nekom rock koncertu, negoli baletnoj izvedbi. Cijeli događaj se zbio povodom 300-te godišnjice grada, koju St.Petersburg slavi slijedeće godine. Zadovoljni su bili i plesači i gledatelji, koji pohvaljuju jedni druge. Najzadovolniji je ipak, izgleda, organizator koji je obećao kako će baletni maraton postati tradicionalni događaj.