Kako teku ratne stvari

Ivan Kegelj

21. ožujka 2003.

Kako teku ratne stvari

Ako želite znati kako stoje stvari u Iraku, ova vijest je pisana za vas. Ako ne želite - nije. Nakon pokretanje američko - britanske akcije pod paradoksalnim i apsurdnim nazivom "Sloboda za Irak", iračke postojbe na jugu zemlje su zapalile oko 30 naftnih bušotina. Očekivano. Ali očekivana nije i izjava britanskog ministra obrane Geoffa Hoona, koji je, dajući ovu informaciju u javnost, rekao nešto što po tko zna koji put razjašnjava pozadinu rata u Iraku.
- Paljenje tridesetak naftnih bušotina u sadašnjem kontekstu možda nije tako strašno kako smo se bojali, jer u južnom Iraku ima nekoliko stotina bušotina nafte, rekao je vojnik Geoff , objasnivši da su se saveznici bojali da postoji sustavni napor iračkih snaga da se unište sve bušotine nafte, što do sada nije bio slučaj. Zbog čega se ono vodi rat? Ah, da - iračka sloboda.
Za to vrijeme irački predsjednik Sadam Husein naredio je da se svakom vojniku koji sruši "neprijateljski" zrakoplov, ubije ili zarobi američkog ili britanskog vojnika, isplati nagrada u gotovini.
- Svaki hrabri borac koji sruši neprijateljski avion dobit će nagradu u iznosu od 100 milijuna dinara (33.333 dolara); svaki vojnik koji zarobi neprijateljskog vojnika dobit će 50 milijuna dinara, a svaki vojnik koji ubije neprijateljskog vojnika 25 milijuna dinara, rekao je Sadamesku podižući vojnički moral.
Njegov britanski polukolega - Tony Blair u petak je rekao da se vojna kampanja u Iraku dobro odvija, te nam otkrio da rat neće biti gotov preko noći. Ma tko bi rekao da neće. 
- Moram upozoriti sve naše snage da će se tijekom kampanje suočiti s otporom i da svi ciljevi rata neće biti ispunjeni preko noći, mudrovao je Blair.
Glasnogovornik britanske vojske, izvjesni Al Lockwood, tvrdi da bi koalicijske snage u Bagdad mogle ući za tri ili četiri dana, a ista očekivanja ima i admiral John Kelly, zapovjednik skupine nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu.
Ista očekivanja nema šeik Adbelatif Homeim, imam džamije Oum Al-Maarek u Bagdadu, koji je na molitvi u petak, prigodno naoružan dobro nam znanim kalašnjikovom, pozvao Arape i muslimane da ubijaju Amerikance gdje god ih nađu.
"Arapi i muslimani, opkolite Amerikance i ubijte ih gdje god ih našli", u ime Boga je izjavio imam, a rat je nazvao "barbarskom agresijom protiv Iraka, od strane jedne od najmoćnijih zemalja svijeta". Ako niste upućeni u arapski jezik, Oum Al-Maarek je sinonim za "Majku svih bitaka", kako Iračani nazivaju Zaljevski rat iz nedaleke i nedavne 1991. godine.
Dok se Iračani hrabre molitvom, a njihove vjerske vođe pozivaju na što veći pokolj, jedna kolona američkih tenkova i oklopnih vozila ušla je najmanje 150 kilometara u Irak, krećući se u pravcu Bagdada.
"Sada smo oko 150 km unutar Iraka. Nismo naišli na otpor. Nastavljamo napredovati. Dobrih nekoliko kilometara ispred nas lete helikopteri Apache, koji pokrivaju naše napredovanje", javio je Reutersov novinar Luke Baker, koji, jebena li posla, napreduje zajedno s konvojem 3. pješadijske divizije, u kojemu ima više od dvije tisuće tenkova i drugih vozila. Konvoj je krenuo iz Kuvajta u četvrtak navečer i do sada nije naišao na otpor.