Tko je komu kum?

iksx@lupiga.com

18. listopada 2003.

Tko je komu kum?

Koja je prava pozadina incidenta koji je nastao oko obećanog, a neemitiranog filma "Kum", i to na našem jedinom i nedostižnom HRT-u, i to u udarnom terminu udarnog dana? Što se krije iza umivenih izjava o tobožnjim greškama urednika i previdima isteka ugovora s distributerom spomenutog filma, Paramountom? Pravu istinu pročitajte ovdje.
Tkogod je u petak na večer prebacio, mislim, na Prvi program HRT-a sa željom da vidi kako je napokon Al Pacino o'šo u onu stvar i prestao biti gangster svih gangstera, sudario se s okrutnom realnošću. Odnosno, nečim drugim.
Ja osobno nisam to gledao jer sam tu večer, kao pravi Lupež, išao na Edin koncert u Pauk. Kojeg se opet kao pravi Lupež ne sjećam, jer sam još kod kuće osjetio temperaturu, pa sam ju išao liječiti pivom pojačanim viskijem i vodkom što je rezultiralo apsolutnim pijanstvom tako da se koncerta pošteno niti ne sjećam.
No, da se vratim na temu. Službena verzija incidenta glasi kako je zahvaljujući nesvakidašnjem uredničkom previdu Kum najavljen za emitiranje glede i unatoč činjenici da je HTV-ov ugovor s distributerom tog istog Kuma - Paramountom istekao prije koja četiri mjeseca. Priča dalje kaže kako je ravnatelj HTV-a Vanja Sutlić toliko popizdio da je s mobitelom 099 u ruci (dakle s hladnim oružjem) po Prisavlju tražio odgovorne iz filmskog programa, Kurelca i Tomića, koji su se onda sakrili u onu baraku ispred zgrade. Ulaga-Valić je bila toliko konsternirana da nije stigla niti pomisliti kako se radi o komplotu protiv nje koji su skuhali Oliver Dražić i Kim Catrall Prisavlja, Katja Kušec. A Mirko Galić je bio toliko iznenađen još jednom nesposobnošću svojih podređenih da uopće nije reagirao. Čovjeku dopizdilo. 
Što se gledatelja tiče, sreća je što na HTV-u omašku nisu još ranije primijetili pa su prva dijela sage o Corleoneovima prikazana.  Međutim, u kuloarima se spominje i malo drugačija priča koja se vrti oko činjenice da je na HTV-u postojao jak otpor prema prikazivanju filma. I to iz dva razloga. Kao prvo, nekima nije odgovaralo da se u udarnom terminu prikazuje film u kojem se Vatikan povezuje s mafijom svega dva dana uoči Bozanićevog proglašenja kardinalom. Navodno su cijelu akciju iz zaleđa vodili Drago Pilsel i Tonči Trstenjak kako bi minirali emitiranje filma. Drugi su bili protiv jer smatraju kako tako dug, a loš film ne zaslužuje tako dobar termin i da bi se njegovim emitiranjem narušilo mišljenje o cijeloj trilogiji.