Bogat pir!

iksx@lupiga.com

7. lipnja 2003.

Bogat pir!

Sedam ženika zaprosilo je mladu. Ženici su medijske firme, a mlada za kojom trče jest Treći program HTV-a. Trka je počela, a do njena finala za kojih mjesec dana, vidjet ćemo brojna lobiranja, "poslovne" večere i "prigodne" poklone novinarima, a valjda i političarima. Pitanje je hoće li itko od 9 članova Vijeća za radio i televiziju koje odlučuje o koncesiji, biti bogatiji za kakvu svoticu eura. I hoćemo li mi biti "bogatiji" za još jednu Novu TV ili HTV 1. Sigurno je jedino da će država biti bogatija za 400000 kuna koliko iznosi svaka od deset godina najma.
Sedam kandidata predalo je svoje ponude za privatizaciju Trećeg programa HTV-a. U medijima koji mogu, a i ne moraju biti u pravu, najveće se šanse daju dvama kandidatima. Prvi je konzorcij njemačke medijske kompanije RTL-a, među najvećima u Europi čiji godišnji promet iznosi oko pet milijardi eura, domaće produkcijske kuće Pinta TV Tri Dobrivoja Kerbera koji je nekoć i bio među pokretačima Trećeg programa, te Agrokora, Podravke, Atlantic grupe i HVB Splitske Banke.
Drugi je Rovita, kompanija u kojoj podjednake udjele imaju News Corp. Ruperta Murdocka, najpoznatijeg i najžutijeg svjetskog medijskog magnata koji danas utjelovljuje duh Randolpha Hearsta, TDR i HT.
Treba naglasiti kako im se najveće šanse daju ne zbog fenomenalno posložene programske sheme, nego zbog ozbiljnih i kvalitetnih političko-gospodarskih veza. Jedan od suvlasnika RTL-a je WAT, ujedno i suvlasnik EPH-a. Dodajmo tomu dobre veze vlasti i Todorića ... i jasno je zašto RTL grupa ima dobre šanse. Slična priča je i s Rovitom. Murdock je sposoban u podmićivanju i ne ulazi u poslove ako nema šanse za uspjeh. HT, osim što je u djelomičnom vladinom vlasništvu, uživa kod nje i dobar rejting. Osim što donosi nešto para, uživa nesmetan monopolistički položaj, a prema novom zakonu ima čak i ulogu u prisluškivanju građana.
U drugoj grupi kandidata jest Fina Mur zanimljive vlasničke strukture. Uz skandinavski SBS u njemu su, pazite ovo, Večernji list, HOO, HGU i Intel. Dakle, jasno je za koga će navijati još uvijek najtiražniji domaći dnevni list, a visok udio HGU-a jednostavno zaudara na namještaljku. Najvjerojatnije je ovaj put Paolo Sfeci za solidnu apanažu pristao na držanje 24 posto dionica za Skandinavce do trenutka dok se zakonom strancima ne dopusti većinski paket na državnoj TV koncesiji. U istoj se grupi nalazi još i Medijska kuća iza koje stoji CME, kompanija koja stoji iza Pop TV-a i Kanala A, a iza koje pak stoji nekadašnji američki ambasador Robert Lauder s više nego dobrim političkim vezama i iskustvom televizija u tranzicijskim zemljama. U tu drugu grupu mogli bi svrstati i ponudu Net-a, jedinih 100 posto domaćih trkača u ovoj privatizacijskoj utrci. Iskreno, njihova je jedina šansa za dobivanjem koncesije ukoliko u deveteročlanom vijeću zavlada domoljubna histerija pa koncesiju daju domaćoj firmi. Uglavnom, teško.
Od ostalih, tu su HMTM jednog od Habsburga i UCD distribucija Ivana Ćalete. Koji nemaju nikakvih šansi.
Odluka o pobjedniku će se znati najvjerojatnije sredinom srpnja. A onda, kojih 10 mjeseci nakon odluke, trebao bi se zahuktati novi Treći program.