Novo sa Nove

iksx@lupiga.com

11. prosinca 2002.

Novo sa Nove

Nakon dvije godine ispunjene satima reklama i titlovanog programa između njih, Nova TV ponosno je najavila kako su se napokon ispunili preduvjeti da iz studija u prostoru nekadašnjeg Elana u Vukovarskoj ulici počne s emitiranjem programa na hrvatskom jeziku. Naizgled ništa posebno, ali mi znamo neke tajne detalje...

Prije dvije godine, kada je Nova TV dobila koncesiju za emitiranje programa na državnoj razini, u njoj je velikim slovima, crno na bijelo, stajalo kako u njene obaveze spada i emitiranje određenog udjela domaćeg programa i, pogotovo, domaćeg informativnog programa.
Isprva su, pod formom zadovoljavanja koncesijskog ugovora, reemitirane vijesti CCN-a, a od domaćeg programa vidjeli su se, odnosno čuli, tek komentatori nogometnih i skijaških natjecanja.
I prošle su dvije godine, a da se ništa bitnog nije dogodilo. Do jučer, kada je Nova na pompoznoj svečanosti u Sheratonu predstavila i najavila, za kraj siječnja slijedeće godine, početak emitiranja domaćeg informativnog programa. Taj program će na svojim leđima odnositi ekipa u kojoj se našlo šareno društo. Iz Vijesnika stigao je Branko Vukšić, s HTV-a Mirjana Hrga, Saša Kopljar, Ivana Ivančić i Petar Vlahov, sa CCN-a Jelena Buljan, a očekuje se još nekoliko transfera umova i likova s dalekovidnice i CCN-a za popunjavanje preostalih još petnaestak upražnjenih novinarskih mjesta.
Dopisnička mreža riješit će se otimanjem dijela lokalnih tv kuća iz naručja financijski spore nacionalne kabelske mreže, dok su termini odlučeni, opet, prepisivanjem HTV-ovih programskih shema.
U vrijeme Dnevnika ići će 24 sata, a u vrijeme Motrišta Hrgina Meta. Da ne bi sve ostalo na prepisivianju, u Novoj su se sjetili pokrenuti i kviz koji će, kako i sami priznaju, biti hibrid Milijunaša i Upitnika, a čiji će voditelj biti hibrid Lokasa i Tarika, Rene Bitorajac. Tek da ne bi tvrdili kako se sami nisu ama baš ničega sjetili, najavljena je jutarnja trominutna duhovna poruka don Ivana Grubišića, inače člana vijeća HRT-a.
A u međuvremenu ćemo od domaćih slika na Novoj, pored stupidnog Playboxa, i dalje gledati samo beskonačno ponavljanje stvarnosti identičnog lika i djela jedne i jedine Vlatke Pokos kako staloženo i odmjereno najavljuje suludost zvanu Dan iz snova.
Eto što nam daruje Nova. A do siječnja ostaje nam špekulirati hoće li se možda za vrijeme vijesti na ekranu vrtjeti titl "vijesti bez prekida daruje vam….Croatia bus."