Svibanj u Booksi

Božidar Alajbegović

5. svibnja 2005.

Svibanj u Booksi

Festival latinoameričke književnosti, festival europske kratke priče, 'Špica' s Jagnom Pogačnik, promocije knjiga, poetska večer, rock koncert, izložba slika ... tek su neka od događanja koja vas očekuju tokom svibnja u zagrebačkoj oazi za sve knjigoljupce, popularnoj Booksi. Ukoliko vas sve to nimalo ne zanima, slobodno se pogodite šakom u glavu. Cjelovit program nikad bogatije Bookse pronađite na

5.5.2005. (četvrtak) u 20 h

Studentska književna večer
Kako Booksa nastoji promovirati mlade, široj javnosti nepoznate autore i ovaj mjesec ugošćavamo skupinu njih koji će nam čitati svoje neobjavljene kratke priče. Gosti večeri su Marija Škrlec, Jasna Žmak, Danja Bujas, Mirna Bračun i Davor Hodalin.

7.5.2005. (subota) u 12 h
Predstavljanje slikovnice Spasioci mora Noe Geras
Noa Geras dobitnica je posebne nagrade na natječaju Moja prva knjiga. Noa ima 8 godina i ovo je prva slikovnica koju je sama napisala i u cijelosti oslikala.

10.5.2005. (utorak) u 18:30
Otvorenje izložbe slika Andrew Norrisa e ART h works
Andrew Norris samouki je slikar i kipar. Izlagao je u većini eminentnih londonskih galerija, uključujući Tate Gallery, National Gallery, te Victoria and Albert Museum. Također, sudjelovao je na izložbama širom Engleske i Dalekog Istoka. Ovo je njegova četvrta samostalna izložba u Hrvatskoj. Živi i radi u Zagrebu.

10.5.2005. (utorak) u 20h
Predstavljanje hrvatskog paviljona 3LHD studija na svjetskoj izložbi Expo 2005. u Japanu
Na predstavljanju će biti govora o natječaju, samom paviljonu i problemima na koje su nailazili u izvedbi, kao i kreativnom izazovu. Sve je popraćeno fotografijama Damira Fabijanića i filmom Vinka Brešana, kao i kratkim filmovima koji će vam pokazati kako je sve to izgledalo. Također, treba spomenuti i Ivana Marušića Klifa koji je s Fabijanićem radio film u prvoj sobi, te multimediju tipa interaktivna površina vode, rotirajući zmaj, ekrani na liftu i slično. Muzika – Vjeran Šalamon.

12.5.2005. (četvrtak) u 20h
Predstavljanje filmskog festivala Isola Cinema
Nakon prošlogodišnjeg uspješnog predstavljanja Motovun film festivala ove godine predstavljamo sličan filmski festival koji se održava u susjednoj Sloveniji. Uz informacije o festivalu i podjeli karata biti će prikazana i dva filma iz prošlogodišnje konkurencije.

18.5.2005. (srijeda) u 20h
Poetska književna večer s Milanom Fošnerom Fokom
Povod druženju posljednja je zbirka pjesama ovog mladog pjesnika pod nazivom Užasno vam je dobro, zar ne?. Milan Fošner Foka dosad je objavio dvije zbirke poezije Put od Ljubljane do Folnegovićevog naselja i Život u kući slijepih.

20.5.2005. (petak) u 20 h
Promocija knjige Sahranite me uspravno Isabel Fonsece u izdanju nakladničke kuće Pelago.
Predstavljamo treću knjigu ove mlade nakladničke kuće koja je do sad izdala dvije vrijedne knjige iz područja lijepe književnosti, Ceesa Nootebooma Priča koja slijedi i Pascala Quignarda Sva jutra ovog svijeta. Sahranite me uspravno jedna je od najupečatljivijih knjiga o Romima koja je dobila izvanredne kritike od poznatih svjetskih pisaca koji se bave problemima manjina kao što su Salman Rushdie i Edward W. Said.

20.5.2005. (petak) u 21 h
Koncert grupe Afion
AFION je šesteročlani akustični bend s prebivalištem u Zagrebu. Izvodi obrade tradicijskih pjesama iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Armenije. Afion čine ljudi različitih glazbenih ukusa i temperamenta pa se to očituje i u glazbi koja je mješavina različitih glazbenih stilova. Afion je trenutno prvi na Ceneru Radija 101.

21.5.2005. (subota) u 11h
Špica u Booksi s Jagnom Pogačnik
Na ovomjesečnoj špici razgovaramo s književnom kritičarkom Jagnom Pogačnik o hrvatskoj književnoj sceni, prevodilaštvu, književnim nagradama i drugim temama vezanim uz pisanje i izdavaštvo.

23.5.2005. (ponedjeljak) u 17 h
Festival europske kratke priče
Prvi gost u Booksi britanski je pisac Simon Cramp koji se na književnoj sceni pojavio 2001. godine zbirkom kratkih priča My Elvis Blackout koja je svojim "urnebesnim i bolesnim humorom" kod kritike izazvala buru kontroverznih reakcija, a godinu dana kasnije uslijedila je i nova zbirka novela Monkey's Birthday. Godine 2004. Simon Crump objavio je prvi roman Twilight Time, za njega uobičajeno neobičnu mješavinu strahota, užitaka i životnih radosti.

24.5.2005. (utorak) u 12 h
Festival europske kratke priče
Drugi gost festivala Finac je Petri Taminen, autor nevelikog opusa, ali s reputacijom jednog od najvećih finskih majstora kratkog pripovjednog oblika. Objavio je zapažene knjige priča Životi (1994.) i Tjeskoba muškarca (1997.), te knjigu Zemlja skrivača (2002.), dok mu je posljednja objavljena knjiga zbirka kratkih proza Sjećanja (2004.).

24.5.2005. (utorak) u 19 h
Festival europske kratke priče
Gošća ove večeri je Irska spisateljica Claire Keegan. Njezina zbirka pripovijetki Antartica objavljena je 1999., a osvojila je prestižne književne nagrade Rooney, The Francis MacManus Award, The William Trevor Prize i The Olive Cook Award. The Dubliner Magazine uvrstio ju je u deset najboljih irskih pisaca do 40 godina. Zbirka priča Antarctica proglašena je knjigom godine u izboru Los Angeles Timesa.

27.5.2005. (petak) u 21h
Festival europske kratke priče
Kao zadnjeg gosta festivala predstavljamo Nizozemca Rashida Navairu koji je godine 1996. nagrađen književnom nagradom El Hizjra za prozu i poeziju, a tri godine kasnije, nakon što je debitirao zbirkom kratkih priča Reigers in Caïro, zaklada Halte Proza zbirku je proglasila jednom od najboljih knjiga u 2000. godini. Rashid Novaire piše prozu, poeziju, scenarije i kolumne. Živi i radi u Amsterdamu.

28.5.2005. (subota) u 20 h
Predstavljanje kultne knjižare i izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva uz promociju njihova dva najnovija naslova Noć proročanstva Paula Austera i Zaboravljene vladarice u svijetu Islama Fatime Mernissi.

30.5.2005. (ponedjeljak) u 21h
Festival latinoameričke književnosti (Con Sabor Latino)
Gosti pjesnici: Xavi Farre (Španjolska), Ricardo Castillo (Meksiko), Luis Medina (Meksiko), Oscar Leonel Ruiz-Ramirez (Meksiko).

31.5.2005. (utorak) u 21h
Festival latinoameričke književnosti (Con Sabor Latino)
Gosti prozaici: Leonardo Rossiello Ramírez (Urugvaj), Cesar Lopez Cuadras (Meksiko), Gerardo Gutiérrez Cham (Meksiko), Ulises Zarazúa (Meksiko).

1.6.2005. (srijeda) u 21 h
Festival latinoameričke književnosti (Con Sabor Latino)
Razgovor o hispanoameričkoj književnosti, govore: Hariet Quint i Dulce Maria Zuniga iz Meksika.