DOSTA JE: Bojkotiramo HRT!

Lupiga.Com

21. veljače 2019.

DOSTA JE: Bojkotiramo HRT!

Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija. Vrijeme je da takvom ponašanju kažemo „DOSTA!“

Mi, dolje potpisane organizacije, do novinarskog prosvjeda „Novinarstvo ne damo!“ koji će se održati 2. ožujka 2019. godine, nećemo sudjelovati u programu HRT-a; ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.

Stoga se pridružujemo zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, smatramo da je podizanje tužbi posebno problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi. Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

POTPISNICE/I:

Autonomna ženska kuća Zagreb
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Centar za mirovne studije
Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za žene žrtve rata - ROSA
Centar za ženske studije
Domine
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
fAKTIV
Faktograf
Forum.tm - Dom kulture Zagreb
Gong
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo“
Hrvatsko novinarsko društvo
Inicijativa mladih za ljudska prava
IPE - Institut za političku ekologiju
Koordinacija ženskih grupa SEKA
Kuća ljudskih prava Zagreb
Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva
Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije
Mreža mladih Hrvatske
Nezavisni cestarski sindikat
PaRiter
Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta
Skribonauti
Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija
Udruga IKS
Prostor rodne i medijske kulture K-zona
Zagreb Pride
Ženska mreža Hrvatske

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com