Sa "Sjajom u očima" otvoren "Tjedan novog srpskog filma"

Ivor Car

25. siječnja 2005.

Sa "Sjajom u očima" otvoren "Tjedan novog srpskog filma"

Zagrebačka publika sinoć je vidjela "Sjaj u očima", prvi u nizu flmova koji će ovoga tjedna biti prikazani u sklopu "Tjedna novog srpskog filma". Otvorenje "Tjedna" nije bilo nimalo otmjeno, nekoliko rečenica od strane "zaduženih", među kojima je bio i sam Srđan Karanović, redatelj "Sjaja u očima", ljubavne i nadrealistične priče o dvoje izbjeglica u ratnom vremenu

U zagrebačkoj Kinoteci sinoć se okupilo tristotinjak filmoljubaca koji su s pozivnicama u rukama požurili prisustvovati otvorenju "Tjedna novog srpskog filma", u sklopu kojeg je prikazan film "Sjaj u očima". No, isto to je mogla i obična fukara, jer pokazivanje pozivnica nitko nije tražio.

Bez ikakvog odugovlačenja krenulo se na stvar, te se okupljenima u ime organizatora "Tjedna", Zagreb filma, obratio njegov umjetnički direktor Lukas Nola. Uz napomenu kako je riječ o ciklusu koji je "labuđi pjev Zagreb filma", Nola je rekao kako je to posljednji takav ciklus koji će oni organizirati, jer, kako kaže, cilj Zagreb filma je proizvodnja filmova, te bi dvoranu Kinoteke trebalo prepustiti Hrvatskom državnom arhivu koji bi u njoj prikazivao filmske klasike.

Nakon Nole na pozornicu su se popele i dvije hrvatske sudionice filma "Sjaj u očima", Ivana Bolanča i Matija Prskalo, a nakon njih i veleposlanik Srbije i Crne Gore u Zagrebu koji je obećao da neće "dužit" te da se nada da će u Beogradu jednako dobro prihvatiti cikluse hrvatskog filma, kao što su Zagrepčani prihvatili ovaj ciklus. Zadnji na pozornici prije filmske projekcije bio je (zanemarimo li nepravedno osobu zaduženu za prikupljanje mikrofona) sam redatelj "Sjaja u očima", Srđan Karanović ("Jagode u grlu", "Virdžina"). On je istakao činjenicu kako je film rađen na osebujan način, jer neobična je novina napraviti romantičnu komediju u kojoj su dvoje glavnih aktera izbjeglice, zbog čega će se, nastavlja Karanović, nekima svidjeti, a nekima neće.

Potom je napokon krenula projekcija filma kojeg je Lupež pogledao još prije dvije godine, na prvom Zagreb Film Festivalu gdje je "Sjaj u očima" bio prikazan u sklopu programa Midnight special screening. Riječ je o ljubavnoj priči u ratnom vremenu tijekom kojega je Srbija preplavljena izbjeglicama, među kojima su i mladić iz Tovarnika te djevojka iz Zagreba - nekompatibilni ljubavni par. Njih prate isti problemi, dok se potucaju gradom s vrećicom u kojoj nose sve svoje materijalno bogatstvo, njima se priviđaju osobe koje vole, a koje nisu tu s njima. Sve u svemu, jedna vrlo nadrealistična priča, no pitanje je li zamišljeno da takva bude.

U ostatku "Tjedna novog srpskog filma" bit će još prikazani filmovi: "Pad u raj" Miloša Radovića, "Kenedi se vraća kući" Želimira Žilnika, "Labirint" Miroslava Lekića i "Apsolutnih sto" Srđana Golubovića.