A sad adio ...

Ivor Car

12. listopada 2003.

A sad adio ...

Konačno je došao i taj otužni tren kada moramo ozbiljno i s tugom u glasu izgovoriti rečenicu: "Završio je Zagreb Film Festival". Jeste, završio je i zadnjeg dana festivala Lupiga je maksimalno zakazala. Nećemo sada držati nikakve govorancije, za što sigurno imamo dobrih razloga, baš kao i za činjenicu da smo stvarno zakazali.
'Ajmo prvo da utvrdimo zašto je Lupigina velika i sretna ekipa zakazala zadnjeg dana zagrebačkog filmskog festivala. Zakazala je zato što nismo ništa pogledali, ne baš ništa, ali …
Dan je počeo kada je tročlana akreditirana ekipa Lupeža krenula na press konferenciju ZFF-a na kojoj su trebali biti proglašeni pobjednici festivala u svim kategorijama. Zakasnili smo, u svim kategorijama kašnjenja, i to bez imalo grižnje savjesti. Možda nam je bilo pomalo žao. Ali savjest?
Potom se ekipa četverostruko proširila i od svih tih ljudi nitko nije pogledao niti jedan dokumentarac, a samo troje ih je nazočilo projekciji pobjednika festivala u kategoriji dugometražnog igranog filma, ruskog "Povratka". Reakcije su slijedeće. Prva osoba rekla je kako je film sve bolji što više vremena prolazi od izlaska iz dvorane. Druga osoba je rekla kako je film dobar, minimalistički, bez suvišnih detalja i dijaloga, zagonetan. Treća osoba je samo kimala glavom. Kratki film "Nafta", redatelja Ibragimbekova koji je bio u tročlanom žiriju festivala, a prikazanom prije "Povratka" komentiralo je samo jedno od to troje rekavši kako je zanimljiv. Samo to.
Što se tiče projekcije "Poštara", kineskog filma koji je zapravo trebao biti prikazan u četvrtak, ali zbog nestanka vrlo važnog detalja poznatog kao titl, film je prikazan tek jučer. Samo jedan od Lupeža vidio je o čemu se radi i sramežljivo izjavio kako je malo nedostajalo da ne zaspe udobno zavaljen u stolicu. No, ni to nije kraj. Dodatnu projekciju "Gori vatra" pogledala su tek dva Lupeža i nisu bila zadovljna viđenim. I to je sve što su brojni Lupeži pogledali toga dana. Izgleda da je pet dana maksimalnog posjeta projekcijama ipak ostavilo traga na nepripremljene volontere Lupeže. Nije se više moglo.

A sada, zašto nećemo držati nikakve govorancije? Kao prvo nema se tu što reći. Festival je bio pun pogodak što su potvrdile horde filmova-gladne publike. Filmovi su bili odlični, baš kao i svi ostali popratni programi. Trud organizatora nije mogao ostati neprimjećen. Svaka im čast.
Drugi razlog zašto nema govorancije je zato što je govoranciju u nekoj drugoj rubrici obećao miro@lupiga.com. Pričekajmo i pogledajmo što nam ova persona ima za reći.