I organizatori griješe

Ivor Car

11. listopada 2003.

I organizatori griješe

Saznali smo kako pola kile marihuane na St. Vincentu stoji 300 tamošnjih dolara, što je nekih 150 američkih zelembaća. Saznali smo i kako je teško biti dijelom "dueta" na trapezu, jer nikada ne možeš biti siguran hoće li te partner ispustiti. Saznali smo kako i organizatori griješe, te kakav je novi film Srđana Karanovića. Sve to, naravno, na četvrtom danu Zagreb Film Festivala.
Ekipa Lupige je bila i na četvrtom, ujedno i pretposljednjem danu Zagreb Film Festivala. Nije da nam je ZFF dosadio, ali nismo previše toga pogledali, objektivni razlozi, dakako. Prvo što smo jučer pogledali bio je dokumentarac  "Sonov posao" sniman na malenom karipskom otočju, Saint Vincent. I bili smo zadovoljni viđenim. Riječ je problemima uzgajivača marihuane, koji samo uzgojem ove poljoprivredne kulture mogu prehraniti svoje obitelji, a muče ih velike korporacije zbog kojih se ne isplati sijati ništa drugo, te američka vlada koja neprestano šalje svoje specijalne agente da unište nasade marihuane. Kroz spomenute i nespomenute probleme vodi nas vrlo simpatični Joe Son
Odmah nakon
"Sonovog posla" došao je na red najkraći dokumentarac prikazan na ZFF-u. To je "Fall into half-Angel" djelo 30-godišnje Irkinje koje traje tek sedam minuta. U tih sedam minuta mogli smo vidjeti kako se osjeća dvoje trapezista, Ken i Tina, koji svakodnevno preživljavaju zahvaljujući obostranom povjerenju, a da se priča još malo "zapapri" Ken i Tina su nekada bili zaljubljeni golupčići.
Uslijedila, je baš kao i svakog dana pauza za razgovor i druženje, jer vjerovali ili ne, ovaj festival je izvanredna prilika da sretnete mnoge koje već dugo vremena niste sreli i prozborite s njima koju uz vrlo pristupačne cijene pića u svim ugostiteljskim lokalima SC-u.
Lupež je za sinoćnji dugometražni film izabrao "Svibanjske oblake". Riječ je o filmu koji je pokupio toliku hrpu nagrada da bi se samo njihovim nabrajanjem količinski napunila novica. Reći ćemo samo kako je to najbolji turski film 2000. godine. No, tu je organizacija zakazala i svi koji su se "napalili" na ovaj film mogli su samo plakati, jer projekcije nije bilo. Navodno, zapela u transportu. Slična stvar se dogodila i noć prije, kada je također u dvorani MM, gdje su trebali biti prikazani i "Svibanjski oblaci", projekcija filma "Poštar" prekinuta nakon što je nestalo titla, kako engleskog, tako i hrvatskog. Možda to i ne bi bila neka tragedija da "Poštar" nije kineski film! Zainteresirani će moći uživati u titlu večeras u 21 sat u dvorani MM. Kad već "peremo" organizatora
 recimo kako do danas nigdje nije pisalo gdje se uopće održavaju ponoćne projekcije, pa je filmova željni posjetitelj bio osuđen na tumaranje dvorištima SC-a u potrazi za dvoranom, što i nije zgodno ako dolazite "na knap".
Nakon nezgode sa
"Svibanjskim oblacima", nije nam preostalo ništa drugo nego opet otići na ponoćnu projekciju, što nam naravno, nije teško palo. Ovo je bila zadnja projekcija ZFF-a točno u 00.00, a nazočni su mogli pogledati vrlo dobri film "Sjaj u očima" u režiji Srđana Karanovića ("Jagode u grlu", "Virdžina") poznatog nam redatelja iz susjedne Srbije i Crne Gore. Ljubavna je to i nadrealistična priča koja se događa u Beogradu između dvaju izbjeglica, dečka iz Sarajeva i djevojke iz Zagreba.
Nakon odgledanog filma u ozbiljnoj atmosferi Lupiga je krenula vidjeti kako teče noćna zabava na ZFF-u. I mora se priznati da je to još jedan veliki uspjeh organizatora, jer nakon ponoći sve je još uvijek puno muvinga. Zabava se odvijala na tri lokacije. U atriju ITD-a DJ-i (ili je možda bio samo jedan?) su okupljeno mnoštvo zabavljali šarolikim izborom glazbe, slično kao i Klubu SC-a koji je kao i protekla dva dana bio rezerviran za Lounge base. Zapravo nije ni malo slično, ali nema veze, pasalo mi je u konstrukciji prethodne rečenice. Najvatrenije je bilo u Galeriji SC-a gdje je nastupio neobični mnogoljudni francuski bend, Sboubi. Francuzi su pošteno podgrijali atmosferu, što se nažalost starim i životom pregaženim Lupežima nije svidjelo, jer je u spomenutom prostoru bilo prenatrpano, prezadimljeno i što je najvažnije, prevruće. I neka se zna Lupeži su ostali do fajrunta.
Za kraj napominjemo kako su od strane organizatora uvedene neke dodatne projekcije. Tako ćete sutra mnogohvaljeni ruski film "Povratak" (Zlatni lav u Veneciji za najbolji film) osim u 20 sati moći vidjeti i u 17. Šteta, točno kad i utakmicu Crvena Zvezda - Cibona na Novoj TV, odnosno Hrvatska - Bugarska na HRT-u. Što će pobijediti? Filmska umjetnost ili sport? Dodatnu projekciju doživio je i odlični bosanskohercegovački film "Gori vatra", u 22 i 45.
Javimo vam se opet sutra nakon 15 sati kada ćemo znati pobjednike festivala.