Pukanić isprovocirao islamski svijet

Ivor Car

8. veljače 2006.

Pukanić isprovocirao islamski svijet

Ivo Pukanić u ovotjednom je Nacionalu podigao veliku prašinu, manirom tipičnom za njegov, ruku na srce, senzacionalistički tjednik posrnule tiraže. Injekcija punjenja blagajne objava je 12 karikatura na kojima je prorok Muhamed prikazan kao terorista i koljač, a zbog kojih u islamskom svijetu već danima gore "nepodobne" ambasade. Što o svemu kaže Puki, koji je svojim činom pošteno nahranio ekstremizam i kojeg je fetva, smrtna osuda, zatekla u Španjolskoj pročitajte u

Hrvatska Vlada promptno se ogradila od Nacionalove "obrane slobode govora", a njen predsjednik, Ivo Sanader, medijima je izjavio kako ni on ne bi ostao hladan u slučaju da se karikira Isusa Krista. Pukanićev postupak osudio je i Dragutin Lucić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, koji drži da je riječ o nepotrebnom "dolijevanju ulja na vatru".

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija Ševko ef. Omerbašić izrazio je žaljenje zbog objavljivanja karikatura, što će se, smatra, bitno odraziti na tiražu Nacionala, kojeg će prestati kupovati muslimani u Hrvatskoj, a posebno u BiH.

I dok je hitno aktiviran najviši stupanj osiguranja u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima u zemljama s pretežno muslimanskim stanovništvom, Pukanić ostaje hladan kao srpanjski špricer te kaže da se neće osjećati krivim ukoliko neko od diplomatskih predstavništva Hrvatske bude napadnuto. Krivi bi, misli on, bili oni koji nisu adekvatno osigurali objekt, bez obzira što protiv razularene mase adekvatno osiguranje ne postoji.

- Ljudi trebaju znati kakve su to karikature i zato smo ih objavili. Sloboda medija za nas je na prvom mjestu. Pogotovo su nas motivirale upućene prijetnje dijela čelnika muslimanske zajednice u Hrvatskoj, izjavio je za Novi list Pukanić, a njegovi motivi možda bi i bili na mjestu da istovremeno u njegovom tjedniku ne postoje teme o kojima nije dozvoljeno pisati. Fetva (smrtna osuda) je Pukanića zatekla u Španjolskoj iz koje je poručio da se prijetnji ne boji, a lokalna zagrebačka televizija jučer je objavila razgovor sa šeikom Ibrahimom al Salehom, vjerskim vođom sunita u Libanonu u kojem stoji sljedeće:

Hoće li se situacija oko objave karikatura proroka Muhameda smiriti ili eskalirati?

- Smirivanje ne dolazi u obzir. Protiv svakoga tko vrijeđa proroka Muhameda automatski se pokreće fetva, muslimanska obaveza. Mi muslimani suniti svakoga tko vrijeđa proroka Muhameda automatski osuđujemo na smrt. To je sveta obaveza i fatva se nikada ne može skinuti. Zbog toga smo mi suniti bili najglasniji i najratoborniji u tim demonstracijama nakon objave karikatura. Ne možete vjerovati kako je proključala krv u mladim muslimanima. Najviše nas je razljutilo što su nakon danskog lista i ostale novine na zapadu objavile te karikature. Osim toga, danas smo saznali da ih je objavio i jedan hrvatski list. Svi muslimani svijeta, a posebno suniti to smatraju najavom rata protiv muslimana. Takav kulturni rat protiv muslimana držimo istim kao i pravi rat. Zbog toga ne vidim da se stanje smiruje, nego nažalost sve više eskalira. Tenzije se mogu smanjiti samo ako se sve zapadne zemlje ispričaju muslimanima i zaustave nove objave.

Imate li kakvu poruku za izdavače novina u Hrvatskoj?

- Poručujem im da uče toleranciju od nas muslimana. Islam nas je obavezao da poštujemo Isusa i da ga ne vrijeđamo i mi nikada ne stvaramo razlike između Isusa i proroka Muhameda. Uzajamno poštivanje muslimana i kršćana je jedina jamstvo za suživot i mir. Poručujem novinama da ne nasjedaju na rasističke podvale i neka ne objavljuju karikaturu.

Na izrečeno je al Salehu jezičavi Pukanić odbrusio na svoj uobičajeni način. "Umjesto poruka ljubavi, on poziva na nasilje", rekao je "Puki" te dodao da neće tražiti policijsku zaštitu uz još jednu provokativnu poruku libanonskom šeiku - "Neka se osvrne na probleme u Libanonu kojih ima napretek, a mene, "Nacional" i Hrvatsku neka ostavi na miru".