Novine narodu

Ivan Kegelj

28. svibnja 2003.

Novine narodu

Kako naš i vaš administrator, nesretni moji Lupeži, očekuje friške vijesti iz obližnjih, kao i iz neobližnjih zemalja, savjest mi nalaže da vam plasiram par informacija. Za početak, ispričat ću vam najveću sramotu jedne od najcjenjenijih medijskih kuca - Reutersa, a nakon toga i neke druge sramote, ali i nečije dike.

Nakon potonuća Titanika Reuters je brzopotezno plasirao vijest da u najpoznatijoj pomorskoj katastrofi u povijesti nije stradao niti jedan čovjek.
- Potonuo Titanik, putnici spašeni, napisao je Reutersov reporter, a Times je sutradan s tom informacijom na naslovnici izašao na kioske.
Pa šta, mislite vi, naviknuti na svakodnevne "vijesti" Nine Pavića & ostalih kreatora medijskog prostora u nas. Za vašu informaciju, Reutersova konkurencija se i danas prisjeti te naslovnice "The Timesa". Skoro svaki dan.
Kad sam već spomenuo "The Times"...
Nekad je "Times" bio najcjenjenija novina na globusu. Danas ga je preuzeo Rupert Murdock, vlasnik većine tabloida na otoku. Krema britanskog novinarstva o njemu, blago rečeno, ima najgore mišljenje. A njegov recept za uspjeh je više nego jednostavan. Kada je preuzeo niskotiražni "Sun" i napunio ga tabloidnim "sranjima" koje velika većina Britanaca rado guta, jednostavno je dva dana za redom tu odvratnu novinu ponudio besplatno. A što je džabe i Bogu je drago. Danas se "Sun" prodaje u tiraži od nama nezamislivih 3,5 milijuna primjeraka. Pa vi pogodite koja je najprodavanija novina u Engleskoj. Dalje ga redom slijede Mirror i Daily mail, Express, Telegraph, Times, Guardian i Financial times. Na dnu je Independent s još uvijek nama nezamislivih 226 000 prodanih primjeraka.  
Konkurencija u Engleskoj, što se novinarstva tiče, više je nego žestoka. Svaki dan na londonske kioske stignu 22 nacionalna izdanja novina. Osim toga, tu je i 1 200 regionalnih i lokalnih novina. Osim toga, tu je i 7 500 magazina.
Na kioske ne stiže niti jedan od 200 televizijskih kanala, a bogami niti jedna od 200 radijskih postaja.  
Ako se pitate tko čita te silne novine, zanimati će vas podatak da to čini 84 posto Britanaca. U isto vrijeme, na jugoistoku Europe novine čita čak 6 posto Hrvata.