Svanut će i treća džamija u Hrvatskoj

Ivor Car

6. rujna 2005.

Svanut će i treća džamija u Hrvatskoj

Hrvatska je ovih dana još jednom podsjetila koliko je to kvalitetna zemlja prepuna tolerancije, kako prema poznatom, tako i prema nepoznatom. Naime, usprkos činjenici da u Lijepoj našoj živi preko 50.000 stanovnika islamske vjeroispovijesti zadivljujuća je činjenica kako je u selu Bogovlju kod Cetingrada u subotu položen kamen temeljac iz kojeg će se izroditi tek treća džamija u Hrvatskoj

Isto tako jednako je pravo čudo kako domaći demokrati nisu pozvali svu silu medija da prezentiraju svoje humanističke ideale koji su im dopustili da izreknu "DA" gradnji vjerskog objekta u kojem će "nekog drugog" Boga moći moliti i ostali vjernici koji ne pripadaju katoličkom svijetu, u ovom slučaju, hrvatski građani islamske vjeroispovijesti kojih prema nekim procjenama u Hrvatskoj ima preko 50.000.

Sve se odigralo bez medijske halabuke, a od viđenijih ljudi početku gradnje prisustvovali su proslavljeni saborski zastupnik Šemso Tanković i muftija Šefko Omerbašić koji je ovih dana nešto eksponiraniji u domaćim nam dnevnim novinama, budući je u aferi oko Židovske općine, stao na stranu hrvatskog rabina Kotel Da-Dona. Iako Da-Dona u Židovskoj općini ne žele više gledati, te bi ga najradije promptno maknuli, Šefko je izjavio kako se baš s njim voli družiti tijekom dugačkih zagrebačkih šetnjica.

No, ukoliko ste mislili da će malo selo Bogovlje kraj nešto većeg Cetingrada osvanuti s panoramom dostojnom kakve bosanske kasabe, malo ste se prevarili. Naime, rečena džamija neće imati minaret, jerbo se cijeli projekt gradi pravno formuliran kao obiteljska kuća. Razlog tome su, bruji se u Bogovlju, preskupi priključci struje, a baš je kuna ono čega tamo nemaju, jer, kažu, jedva su skupili i ovih sto tisuća eura, koliko će koštati izgradnja te "obiteljske kuće" od 170 kvadrata s malom medresom i stanom za imama.

No, šovinisti kao što je jedna nepismena budala koja nepotpisana u vezi ove teme reče "doće i naše vrijeme da vas pod križ i kršćansku vjeru vratimo", nema potrebe za likovanjem, jer minaret će ipak u boljoj budućnosti doći, i to zamislite, čak bezobraznih 30 metara visok. Ukoliko sve bude prema planu, što se u ovoj državi rijetko kada događa, islamski vjernici mogli bi pod krovom moliti već za sljedeći Bajram.

Inače u Bogovlju žive 372 duše, od kojih je 223 islamskih. Do sada se u Hrvatskoj džamijama mogu pohvaliti tek Zagreb (oko 15.000 vjernika) i Gunja (1.500 vjernika), dok se u Splitu, Rijeci, Osijeku, Sisku, Poreču, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Puli moli po neprikladnim privatnim kućama.