Tolerancija u Sloveniji, princip - Dobri smo si, al' 'ko te jebe

Ivor Car

15. travnja 2004.

Tolerancija u Sloveniji, princip - Dobri smo si, al' 'ko te jebe

Slovenska politika prema Čefurima i Čapcima (istočna i raja i gospoda) s kojima prosječni Slovenac svakodnevno prijateljuje, može se sažeti u paroli "Dobri smo si, al' 'ko te jebe". Izgleda da se prosječni Slovenac još uvijek ne boji prijetnje "No džamija za nas, no burek za vas" upućene od istih onih prijatelja. Barem je to ono što sam izvukao iz izviješća slovenskog ombudsmana

Eto, još malo, Slovenaca u Europskoj Uniji, premda njihovi carinici još uvijek ne znaju niti pozdraviti, a kamoli odzdraviti. No, nije to ništa, mala je to beba, jer što su nekultura i nedostatak kućnog odgoja naspram netolerancije prema vjerskim i nacionalnim manjinama, koju naši susjedi izgleda posjeduju u mnogo većoj mjeri nego li bi to trebalo biti. Istini za volju, stanje nije mnogo bolje i u nekim vodećim državama Europske Unije, ali što sad, bitno je imati što manji postotak nezaposlenosti i što veći nacionalni bruto dohodak. No, skrenuh ja sa teme.

Slovenski pučki pravobranitelj iliti ombudsman (susjeda mi ombudsmanica pa se sad grčim s tom riječi), Matjaž Hanžek, izjavio je danas, povodom svog godišnjeg izviješća o stanju ljudskih prava, kako nije i ne može biti zadovoljan stanjem ljudskih prava u Sloveniji. Njegovo izviješće "posjetit" će slovenski parlament za nešto manje od dva mjeseca, kada će se tamo raspravljati o njemu, dakle, što bi se reklo, na najvišoj državnoj instanciji.

Vjerujem kako će tom prilikom jezike u pogon pustiti mnoge slovenske političke veličine, što će, siguran sam, biti užitak za gledatelje pred televizijskim ekranima. Kako i ne bi sve bilo "na nož" kada se u izviješću nalaze dvije top teme u slovenskoj javnosti – slučaj "Izbrisanih" neslovenaca koji se već desetak godina bore za svoja prava, te slučaj oko neizdavanja dozvole za gradnju islamskog centra u Ljubljani. Dakle, obje redom bolne teme za običnog Slovenca, kojeg usprkos prijateljevanju s Čefurima i Čapcima (zgodni nazivi o kojima ćemo jednom drugom prilikom), prosperitet istih baš i ne zanima. "Dobri smo si, al' 'ko te jebe" ili što bi slovenski prosvjednici "neslovenskog" porijekla rekli - "No džamija za nas, no burek za vas".

No, nemojte misliti da su ta dva slučaja izolirani otoci u slovenskom moru netolerancije, ima toga još, naglasio je na sličan način i ombudsman Hanžek, koji je još predložio da se iskazivanje netolerancije od strane političkih dužnosnika sankcionira.

Eto ljudi vidjeli smo malo tuđih mana, ajmo sad na svoje, jer kod nas je još gore …