Nacional slavi 500-ti broj i otvara "čudesni" web

Božidar Alajbegović

16. lipnja 2005.

Nacional slavi 500-ti broj i otvara "čudesni" web

Kao što možda već znate Pukanićev 'Nacional' slavi svojih prvih 500 brojeva. U povodu toga Puki je odlučio redizajnirati i obogatiti web izdanje svoga papirnatog čeda, te napraviti pravo čudo. Više vam za detaljno pregledavanje ne treba pretplata, a bit će i sadržaja koji ne upadaju u tiskano izdanje. O mnogim novim rubrikama (između kojih i blogovi koje pišu Pukanićevi novinari) informiramo vas pod

Dakle, kao što već rekosmo Pukanićev Nacional slavi svoj 500. broj, na čemu cijeloj ekipi, a ponajviše jednoj od vjernih Lupežica, čestitamo od srca!

Povodom tog jubileja odlučili su redizajnirati i obogatiti web stranice svoga tjednika, pri čemu je osobito važno da je povećana količina sadržaja iz tiskanog izdanja koja je na webu sada dostupna bez pretplate. Osim toga, na web sajtu od sada ćete moći bez pretplate čitati i mnoge nove rubrike i članke kojih nema u tiskanom izdanju, jer ih Nacionalovi novinari pišu isključivo za sajt. Većina novih rubrika su interaktivne (što je, da se pohvalimo, Lupiga od svog početka), znači da ćete moći komentirati članke i na taj način komunicirati s novinarima i urednicima (hoće li vam oni odgovarati na komentare, vidjet će se).

Od spomenutih novih rubrika osobno mi je najzanimljivija Kultura (www.nacional.hr/kultura)koju uređuje stari prijatelj Lupige, novinar Nacionala i književnik Boris Beck, koji će znatno povećati količinu kulturnih sadržaja u odnosu na tiskano izdanje. U Kulturi će biti obrađene najraznovrsnije teme i događaji, poput predstava, koncerata i performansa, kao i recenzije najnovijih knjiga te intervjui s njihovim autorima, a redovito će biti organizirane i nagradne igre s dijeljenjem ulaznica za kojekakve kulturne događaje. Inače, Beck se potrudio da svoju rubriku već nafila lijepom količinom zanimljivih članaka, što novih, što prenesenih iz dosadašnjih tiskanih izdanja.

U rubrici Surf, Nacionalov izvršni urednik Marko Čustić za posjetitelje www.nacional.hr dnevno će preporučivati linkove i izabrati najbolji dnevni internetski sadržaj, koji će u nepreglednoj količini internet portala i stranica pružati kvalitetnu web selekciju, dok će u rubrici Film novinar Dean Sinovčić i fotograf Krasnodar Peršun na redovnoj bazi, osim intervjua s filmskim autorima i zvijezdama, objavljivati i mnoge druge aktualne filmske članke, a dostupna će biti i arhiva fotografija s raznih filmskih festivala i premijera.

Jedna od glavnih polazišnih točaka novog Nacionalova portala, kako u uvodnom članku veli Viktor Zahtila, je interakcija čitatelja i novinara, zbog čega je i pokrenuta rubrika Blog (www.nacional.hr/blog) u kojoj će novinari i urednici Nacionala, poput Sine Karli, Ive Pukanića, Roberta Bajrušija, Berislava Jelinića, Borisa Becka i mnogih drugih, na dnevnoj bazi pisati osobne doživljaje iz svog novinarskog svakodnevlja, a čitatelji će se na taj način moći upoznati i s onom drugom, manje poznatom stranom novinarskog života. Blogovi će naravno biti otvoreni za komentare i direktnu komunikaciju čitatelja s njihovim autorima i  tvorcima. Inače, rubrika Blog je već zaživjela, a u njoj između ostaloga već možete pročitati i vrlo lucidan i zanimljiv osvrt Borisa Becka na koncerte Nicka Cavea.

Korak dalje u interakciji čitatelja i portala pruža nova rubrika Off the record, koju Viktor Zahtila predstavlja kao svojevrsni forum Nacionalova weba u kojemu čitatelji mogu ponuditi vlastite informacije i priče, koje će pregledavati novinari i urednici, a najintrigantnije od njih istražiti.

Kao osobitu zanimljivost web sajta, Vanja Bertalan, direktor Web burze, tvrtke koja je odgovorna za novi web dizajn, kao i programiranje novog Nacionalova portala, ističe accessibility opcije koje omogućavaju pristup sadržajima osobama s oštećenjem vida ili motoričkog sustava, jer je sadržaj moguće linearno pregledavati i na alternativnim uređajima poput dlanovnika, Brailleove ploče ili screen readera (čitača ekrana). Primjerice, slijepa osoba će znati što je na nekoj slici, jer je svaka slika opisana i tekstualno, što onda screen reader može pročitati i reproducirati u audio obliku.