POMICANJE GRANICA: U šest dana trčeći i vozeći bicikl namjerava prevaliti 1.200 kilometara, ne bi li pomogao prijatelju

Ivor Car

1. listopada 2011.

POMICANJE GRANICA: U šest dana trčeći i vozeći bicikl namjerava prevaliti 1.200 kilometara, ne bi li pomogao prijatelju

U samo šest dana samoborski biciklist Filip Turk, prvak Hrvatske u brdskom biciklizmu posljednje tri godine, namjerava pretrčati 300 kilometara i biciklom se odvesti još 900 kilometara. Na jedinstven potez, koji iziskuje strahovitu žrtvu i većini nas nezamislive ljudske napore, ovaj dvadesetogodišnjak odlučio se kako bi pomogao svom prijatelju, Morenu Gollneru, koji boluje od tumora na mozgu i potrebna su mu sredstva za liječenje u Ljubljani

U naporni pothvat mladi Samoborac (tek mu je 20 godina) kreće 7. listopada iz Samobora. Već prvi dan namjerava prevaliti 104 kilometra i stići do Bjelovara. Drugi dan, planirano je, trči do Slatine (87 kilometara), a treći dan do Osijeka (96 kilometara). Bez dana pauze odmah će sjesti na bicikl i iz Osijeka u samo jednom danu kani stići do Petrinje, što je put dugačak 250 kilometara, a već drugog dana namjerava biciklirati još 250 kilometara, od Petrinje do Knina. Posljednji dan ovog ultramaratona predviđa put od Knina do Dubrovnika u dužini od golemih 320 kilometara.


Od Osijeka do Dubrovnika (900 kilometara) u samo tri dana

Mladi Turk već je tri posljednje godine prvak Hrvatske u brdskom biciklizmu, a na ovogodišnjem Europskom prvenstvu osvojio je vrlo dobro 48. mjesto. Trenutno na svjetskoj biciklističkoj rang listi zauzima 213. poziciju. Za njegovog prijatelja, Morena Gollnera, već je bio organiziran humanitarni koncert na kojem je prikupljeno oko 40.000 kuna, što ipak nije dostatan iznos da osigura liječenje u Ljubljani, u koje Morenova obitelj polaže puno nade. Iako, Turkov ultramaraton nije jedini način na koji se pokušava pomoći Morenu, samoborski biciklist nada se da će na ovaj način ipak uspjeti prenijeti hitan poziv u pomoć, kroz cijelu zemlju.


Turk se nada da će prolazeći kroz Hrvatsku uspijeti prenijeti hitan poziv u pomoć

Inače, 8. listopada u bivšoj kino dvorani u Bregani, nedaleko Samobora, održat će se i humanitarni koncert „Za Moreneka“, a Turk moli sve one koji su u mogućnosti da s kojom kunom pokušaju pomoći Morenovom ozdravljenju. Oni koji su spremni pomoći, uplate mogu izvršiti izravno na sljedeći račun:

Moreno Gollner
Milana Langa 25, Samobor
2340009 3101859645
Privredna banka Zagreb

Lupiga.Com