Od Baltika do Jadrana - biciklom

Ivor Car

8. rujna 2006.

Od Baltika do Jadrana - biciklom

Za samo dva dana u Hrvatsku će kročiti jedna od najzanimljivijih biciklističkih karavana na svijetu. Riječ je o biciklijadi poznatoj pod imenom "Ecotopia Biketour" koja je prije dva mjeseca krenula iz daleke Litve da bi završila u nedalekom Splitu. Riječ je o vrlo zanimljivom vidu zabave, rekreacije i promoviranja najodrživije vrste prijevoza, a nama je najbitnija stvar da se karavani može pridružiti svatko, čak i ako nema iskustva

Karavana će u Hrvatsku ući u nedjelju ujutro iz Slovenije nakon što je u toj zemlji boravila tjedan dana, i to na graničnom prijelazu Metlika/Jurjevski Brod. Ova manifestacija postoji već 16 godina, a ove godine krenula je iz daleke Litve, još krajem lipnja, poslije koje je propedalirala kroz Poljsku, Slovačku i Mađarsku, što je golemi put od gotovo 3.000 kilometara. Cilj "Ecotopia Biketoura" je spojiti Baltik i Jadran te pri tom promovirati neškodljivu, dapače zdravu i najodrživiju vrstu prijevoza.

Zanimljivo je što se karavani možete pridružiti i vi, i to bez ikakvih obaveza i u bilo kojem trenutku, kao što možete i okončati svoje sudjelovanje bilo kada. Cijeli program složen je upravo tako da u njemu mogu sudjelovati i oni koji nisu pretjerano vični pedaliranju. Tako su sve dnevne rute podnošljive i za početnike, pa se stoga "kičmi" karavane u svakoj državi priključuju brojni ljubitelji vožnje bicikala, kao i oni koji će to tek postati. Smještaj za sudionike je unaprijed osiguran, a hrana se priprema zajednički, što je dodatna zabava. Sve odluke na biciklijadi donose se konsenzusom svih sudionika, zbog čega neki manifestaciju nazivaju "biciklističkom komunom" gdje se kuha u 50-litarskim loncima smještenim u prikolicama koje vuku sami biciklisti.

U Hrvatskoj će "Ecotopia" boraviti od 10. do 22. rujna, a proći će kroz Ozalj, Jastrebarsko, Zagreb, Kuterevo, Zadar, Skradin, Zlarin, Šibenik, Primošten, Trogir, te konačno i Split, u kojem završava ovogodišnji "Ecotopia Biketour". No, nagovještene su još neke akcije, te bi biciklisti mogli obići i neke srednjodalmatinske otoke. Više informacija i detaljni plan puta možete pronaći na službenoj web stranici (www.thebiketour.net), a na što su sve nailazili biciklisti prošle godine kada se vozilo od Bosne i Hercegovine do Moldavije svakako pročitajte na ovom linku, nakon čega ćete možda i sami odlučiti sudjelovati u svemu, makar kojih desetak kilometara.