OPASNA AVANTURA: Ako padneš i brzo te ne spase, jednostavno se smrzneš

Denis Cizar

21. veljače 2011.

OPASNA AVANTURA: Ako padneš i brzo te ne spase, jednostavno se smrzneš

Nitko još nikada nije u kajaku preveslao Južnu Koreju, ali u taj su se pothvat upustili apsolvent elektrotehnike iz slovenskog Pirana Marin Medak (23) i iskusni britanski kajakaš Simon Osbourne (31). Na samom putovanju, koje bi trebalo potrajati oko mjesec dana, velika prepreka će im biti složena politička situacija i oštri zimski uvjeti, a svaki pad u hladno more mogao bi biti koban. „Ako padneš u tako hladnu vodu i ne spase te dovoljno brzo, jednostavno se smrzneš, odnosno od iscrpljenosti potoneš“, opisao je Medak za Lupigu

Nitko još nikada nije u kajaku preveslao Južnu Koreju, ali u taj su se pothvat u petak upustili apsolvent elektrotehnike iz slovenskog Pirana Marin Medak (23) i iskusni britanski kajakaš Simon Osbourne (31). Zbog sigurnosti putovanje će započeti na otoku Yeongjong-Yongyu koji je od sjevernokorejske granice udaljen 35 kilometra. Na moru će sveukupno biti približno četiri tjedna, a preveslat će oko 1.200 kilometra.


Marin Medak

Zbog lakšeg transporta iz Velike Britanije do Koreje odlučili su se za kajake sastavljene iz tri dijela. U kajaku će dnevno preživjeti približno osam sati i preveslati oko 50 kilometra. Dužina kajaka je pet i pol metara, a u njega stane do 100 kilograma prtljage. U njemu će Medak i Osbourne voziti šator, hranu i vodu, te najnužnije potrepštine koje će im trebati da prežive ovu napornu avanturu. Većinom će spavati u šatoru, a nadaju se da će svakih pet do sedam dana prespavati negdje pod čvrstim krovom, za što su osigurali i neke kontakte.


Pozdrav iz Koreje: Medak i Osbourne

Nažalost, na samom putovanju velika prepreka će im biti složena politička situacija i oštri zimski uvjeti. Naime, kajakaše očekuje temperatura zraka od minus pet do pet stupnjeva i temperatura mora od oko pet stupnjeva celzijevih.

- Ako padneš u tako hladnu vodu i ne spase te dovoljno brzo, jednostavno se smrzneš, odnosno od iscrpljenosti potoneš. Uz niske temperature problem će nam stvarati i hladan sjeverozapadni vjetar iz Sibira i osam metarska razlika između plime i oseke. Zbog političkih trzavica i vojnih vježbi moguće je da nas spriječe u postizanju našeg cilja, a nadamo se da ćemo lako izbjeći potencijalna konfliktna područja. Zanimljivo će biti i samo sporazumijevanje s lokalnim ljudima, jer većinu vremena ćemo preživjeti na selu gdje rijetki Korejci govori engleski, rekao nam je Medak.


Ako padneš u tako hladnu vodu i ne spase te dovoljno brzo, jednostavno se smrzneš

On je prvi puta sjeo u kajak tek prije nepune dvije godine i od tada se ne zaustavlja. Nakon samo četiri mjeseca učenja veslanja uputio se je na samostalno jednomjesečno kajakaško putovanje po Dalmaciji, a prošlo ljetu opet je sam preveslao 1.500 kilometra od Savudrije do grčkog otoka Zakintosa. Simon Osbourne je inače poznati britanski učitelj kajaka iz Cornwella. Još 2002. godine je kao najmlađi kajakaš preveslao Veliku Britaniju, kada je imao samo 23 godine. Dvije godine kasnije preveslao je i obalu Irske, a zadnje dvije godine pokušao je preveslati Madagaskar, ali su ga vremenski i logistički problem spriječili.  


Drugi dan pustolovine

Više o ovoj i budućim pustolovinama čitajte na Marinovom blogu, gdje su već opisana prva dva dana ove nesvakidašnje avanture.

Lupiga.Com

FOTO: Ivan Župič/Marin Medak