Junaci stripa za malog Marina prikupili 24.000 kuna

Ivor Car

2. srpnja 2007.

Junaci stripa za malog Marina prikupili 24.000 kuna

Stripovski junaci iz imaginarnih svjetova domaćih strip crtača, pokazali su svoju snagu i skupili čak 24.000 kuna u humanitarnoj aukciji za pomoć šestomjesečnom Marinu, kojem su materijalna sredstva potrebna za liječenje zloćudnog tumora na oku. Iako je najava o dobrotvornoj aukciji izašla u gotovo svim hrvatskim novinama, u Studentskom se centru skupio tek nekoliko onih spremnih pomoći, a među njima se, ne sumnjate, našla i Lupiga, skromno pridonijevši cijeloj akciji

Tek tridesetak zainteresiranih okupilo se u prostorijama zagrebačkog Studentskog centra gdje se ovoga vikenda održala humanitarna aukcija originalnih strip tabli, crteža, i ilustracija domaćih crtača, ali i stotinjak rijetkih stripova. Aukciju je na vrlo duhovit način vodio poznati strip crtač Dalibor Talajić koji je i sam priložio dvije table svojih originalnih crteža, prema kojima su tiskani njegovi stripovi. Sav prihod je, kako smo već pisali, namijenjen malom Marinu Radiću, prvom djetetu rođenom ove godine u Makarskoj, a kojem su liječnici nedugo nakon rođenja dijagnosticirali tumor na oku. Od iste bolesti, uzrokovane genetskim poremećajem, odnosno nedostatkom određenog kromosoma zaduženog za dijeljenje stanice, obolio je i njegov troipolgodišnji brat Antonio. Antonio je prije dvije godine ostao bez oka, a u Marinovom su slučaju liječnici optimističniji i smatraju da takva operacija neće biti nužna. No, liječenje u njemačkom Essenu iziskuje znatna materijalna sredstva.

Okupljeni su se nadmetali za ukupno 26 originalnih radova, od kojih je najveću cijenu postigla ilustracija poznatog strip majstora Igora Kordeja, "Bangkok Tatoo", koja je "otišla" za 1.650 kuna. Tu je ilustraciju kupio sam organizator ove akcije, Slaven Gorički, koji je na koncu izdvojio najviše sredstava, ali i truda, jer sve je crtače trebalo prethodno uvjeriti da poklone svoje radove. Odmah iza njega je po "trženoj" sumi i strip kolekcionar Ratko Dragaš, koji je za aukciju donirao i stotinjak rijetkih stripova, mahom Zagora i Velikog Bleka, koji su na koncu prodani za gotovo 5.000 kuna. Gorički je na kraju bio vrlo zadovoljan skupljenim sredstvima, jer se na dražbi prikupilo gotovo 24.000 kuna, što je nešto više od očekivanog iznosa.

Istovremeno, teško je ne primijetiti da se osim stripoljubaca na aukciju odazvao tek Grad Zagreb, koji je preko zamjenika pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Tihomira Tonkovića, kupio jedan rad za 1.250 kuna, te Lupiga koja je, zbog svoje neprofitnosti i shodno tome, za razliku od Grada, apsolutno nikakvim budžetom, priložila tek 200 kuna. Ta činjenica najbolje govori o svim onim javnim osobama koje se često busaju u prsa kako su veliki humanitarci. No, za sve njih, ali i vas, još uvijek postoji prilika da pomognu i uplate koliko mogu na tekući račun Splitske banke 40181751000, s naznakom "Za Marina", na ime Renata Radića, Marinovog oca, koji je čuvši preko telefona koliko je novaca prikupljeno u prvi mah doslovce ostao bez riječi i potom se još dugo najiskrenije zahvaljivao svima koji su pripomogli.