POVRATAK PRIRODI: Na čelu s Lupežom kreću u opasnu avanturu - preveslati rijeku Muru od izvora do ušća

Ivor Car

28. svibnja 2011.

POVRATAK PRIRODI: Na čelu s Lupežom kreću u opasnu avanturu - preveslati rijeku Muru od izvora do ušća

Nakon što smo prošle godine izvijestilio avanturi u kojoj se preveslalo 725 kilometara dug tok rijeke Drave, ove godine ćemo pratiti sličan poduhvat na rijeci Muri. U akciju kreće dopisni član Lupige, Denis Cizar, a pridružit će mu se još trojica kajakista. Naime, četvorka će pokušati preveslati Muru, od izvora u Austriji do prekrasnog ušća u Dravu, kod podravskog Legrada. Na kakve će probleme nailaziti u ovom ekspedicijskom putovanju, bez ikakve vanjske pomoći s egidom „uzdaj se u se“, pročitajte pod

Kao termin početka ove avanture određen je 15. srpanj kada će Dejan Ogrinec, Jani Bezjak, Dušan Planinc i Denis Cizar stići u područje nacionalnog parka Hohe Tauern – predio prekrasnog krajolika smješten južno od austrijskog Salzburga. Upravo u tom nacionalnom parku, inače jednom od najvećih u Europi, na 1898 metara nadmorske visine, izvire Mura. Na tom mjestu četveročlana slovensko-hrvatska skupina oprostit će se od svog kombija i započeti višednevni boravak u prirodi.


Izvor Mure

“Prvo krećemo u šetnju od nekih sat i pol, koliko nam treba od ceste do izvora Mure, koja se pojavljuje pod kamenim gromadama. Sam izvor vrlo je snažan, hladan i brz te neuobičajeno širok”, kaže Cizar iz Rafting kluba “Drava-Mura”, koji je i organizator ekspedicije. Objašnjava da će tek drugi dan moći zaveslati Murom, jer je do grada Murau ova rijeka preplitka za veslanje. Do Muraua, će, kaže, doći biciklima. Ekipa je procijenila da će im za ovu avanturu biti potrebno devet dana, a cijeli tok Mure dugačak je oko 450 kilometara. Dakle, svaki dan otprilike će prijeći nemalih pedesetak kilometara. Prošle godine Bezjaku i Laukou trebale je 15 dana da preveslaju Dravu.


Denis Cizar - Lupež u ekspediciji

Posebno vrijedi napomenuti da se četvorka odlučila za ekstremniju verziju putovanja. Naime, odradit će to na takozvani ekspedicijski način, što u naravi znači da neće imati vanjsku pomoć. Sve što im je potrebno za devet dana preživljavanja, kao i sva nužna oprema, ide s njima, što je, naravno, veliki izazov. No, još je veći izazov naći sponzore za ovu akciju, koja u svojoj biti promiče zdrav život i povratak prirodi, vrijednosti koje su svakako za pohvalu. Od tridesetak tvrtki kojima su se obratili, gotovo nitko nije bio zainteresiran za ovakav način promocije. Uopće, samo su im tri tvrtke poslale kurtoaznu odbijenicu bilo kakve suradnje, dok ih je podržao tek slovenski SandiLine, koji im pomaže u nabavci opreme. 


Očekuje ih 30 prepreka u vidu hidroelektrana

Putovanje su nazvali “Mura 2011.”, a velike probleme predstavljat će im niz hidroelektrana kojima su Austrijanci još davno “ukrasili” ovu rijeku. Ukupno ih na ekspediciji čeka 30 elektrana, a u pravilu to znači da se 500 metara prije svake elektrane kajaci vade iz vode, nose do iza elektrane i ponovno stavljaju u rijeku. Avanturiste neće maziti ni brojni komarci i obadi, koji, kako kažu kajakisti, znaju biti vrlo naporni. Procjenjuju da otprilike ukupno sedamdesetak kilometara Murinog toka neće moći veslati. Inače, na put kreću u morskim kajacima, takozvanim “sit in” s kormilom, a Lupiga im želi sretan put.

Lupiga.Com