Jarunski spasioci nogirali terapijskog psa

Ivor Car

19. srpnja 2008.

Jarunski spasioci nogirali terapijskog psa

Koliko puta ste se našli u situaciji da morate objasniti nešto nekome tko uopće nije sposoban da vas razumije? Bez obzira koliko vi bili u pravu, druga strana tek tupo odbija sve argumente, ne nudeći zauzvrat apsolutno ništa. Upravo takvu frustrirajuću situaciju prošla je ovih dana Miruška Andrić, majka sedmogodišnjeg Jana, kojem je dijagnosticiran autizam. Naime, njih su jarunski spasioci zbog Janovog terapijskog psa izbacili sa 'ZG mora', ignorirajući zakonske propise

Priču donosi Novi list


Dva jarunska spasitelja pokušala su prekjučer potjerati s jezerske plaže Mirušku Andrić i njezinog 7– godišnjeg sina s dijagnozom autizma, jer im je društvo pravio dječakov terapijski pas. Iako uredno obilježen žutom trakom koja se postavlja na pse vodiče i terapijske pse, čuvari plaže su i nakon objašnjenja da zakon ove pse ne tretira kao kućne ljubimce, inzistirali da životinji nije mjesto uz jezero.

– Citirala sam im zakonske članke, objašnjavala da nam nikako ne mogu zabraniti boravak na plaži, no nije bilo pomoći. Vratili su se za pola sata sa svojim šefom, a taj nam je kazao da odmah odemo ili će primijeniti druge metode, ispričala nam je uzrujana Miruška Andrić.

Voditeljica jarunske spasilačke službe Lovorka Šimunec navodi da čuvari nisu pogrešno postupili, već su se samo pridržavali odredbe koja psima zabranjuje pristup plaži. Njoj je trebalo dodatno pojasniti da postoji zakon koji korisnicima terapijskog psa dopušta pristup svim objektima gdje obični psi ne smiju, i da taj zakon ima veću pravnu težinu od internog jarunskog pravilnika.

– Dečki su radili svoj posao. Nisu bili bezobrazni. Psima nije mjesto na plaži, izjavila je Šimunec i tek na naše inzistiranje procijedila da je počinjen propust.

Neugodnosti zbog psa

I sama Mira Katalenić, voditeljica Udruge za obuku pasa vodiča i mobilitet, prošla je niz neugodnosti zbog svog psa. Nju je jednom prilikom zaposlenica »DM-a« naprasito izbacila iz trgovine, a ni tom prilikom nije pomoglo pozivanje na zakon. Nakon incidenta, najteži posao pada na službe za odnose s javnošću, a u slučaju »DM-a« situacija je bila još grotesknija, jer je riječ o tvrtki koja drži do korporativne etike, odnosno značajan novac izdvaja u humanitarne svrhe.

Vrijedni terapijski psi

Sedmogodišnji Jan koristi terapijskog psa kraće od dva mjeseca i već su vidljivi pomaci, kaže njegova majka. – Prema kujici Bubi se već zaštitnički ponaša. Ranije je teško dopuštao dodire, a u zadnje vrijeme je emotivno oživio i počeo progovarati. Sve otkad smo dobili terapijskog psa, kaže Mariška Andrić.

Zagrebački spasitelji na Jarunu, Bundeku i gradskim bazenima prolaze opsežne psihofizičke testove, ali nitko od trenera nije predvidio da bi na plažu mogla doći slijepa osoba sa psom vodičem ili dijete s autizmom te da ih se, sukladno zakonu, ne smije udaljavati. Slični incidenti povremeno se događaju u ZET– ovim tramvajima i autobusima, ali rijetko krivnjom vozača koji su solidno upućeni u putnička prava osoba s invaliditetom. Riječ je redovito o građanima– higijeničarima kojima ni bijeli štap korisnika ni žuti povez na psu ne daju pretpostavku da osoba smije sa psom u javno prometalo.

U neugodnom jarunskom slučaju, tek nakon intervencije Mire Katalenić iz Centra za smještaj pasa vodiča i terapijskih pasa, iz uprave »Jaruna« je stigao signal spasiteljima da se udalje, a dogodine će, uvjerava voditeljica Šimunec, proći i obuku iz prava osoba s invaliditetom.

20. srpanj 2008. Novi list