Početak ZFF-a odličan

Ivor Car

8. listopada 2003.

Početak ZFF-a odličan

Lupiga je napokon dobila svoju prvu pravu presicu (baš nam dobro stoji) i to za sinoć otvoreni Zagreb Film Festival, koji će sudeći po tome kako je jučer počelo u slijedeća četiri dana okupiti pozamašan broj posjetitelja u prostorima zagrebačkog SC-a u Savskoj 25. Što je to tamo Lupiga vidjela i što to tamo možete vidjeti vi pročitajte pod

Paralelno sa Zagreb Film Festivalom na istom mjestu održava se i Festival prvih, koji afirmira debitantska ostvarenja u različitim područjima kreativnog izražavanja.

Sve je počelo još jučer ujutro kada se u SC-u osim gladnih studenata u redu za menzu, mogla primijetiti i užurbanost organizatora, te novinarsko sređivanje presica. Potom je kino-projektor točno u deset sati samo za novinare "zavrtio" prvu rolu filma. Simbolično, bio je to petnaestominutni australski film "Kinooperater", a nakon njega krenuo je i prvi dugometražni igrani film, odlični novi bosanskohercegovački hit "Gori vatra", kandidat te zemlje za ovogodišnju nagradu Oscar, za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

U glavnom dijelu filmskog programa bit će prikazano 30-ak filmova, koji će se "boriti" za "Zlatni Bib" kako se zove nagrada ZFF-a. Zlatni Bib za najbolji dugometražni film pobjedniku donosi 3 000 eura, a pobjednicima za najbolji dokumentarni, odnosno kratki film po 1 000 eura. Kriterij za odabir filmova, osim kvalitete filma, u organizatora ZFF-a je da su prvi ili drugi redateljev uradak. Dio programa preuzet će filmske škole iz Zagreba, Beograda, Münchena, Kopenhagena i Lodza. Po dva sata za predstavljanja za svaku od škola, i to svakim danom od 14 sati.
Cijena ulaznica za glavni filmski program je prava sitnica - 20 kuna po projekciji, što znači jedan kratki i jedan dugometražni film. Ulaz na sva ostala događanja je džabalesku (besplatno).

Žiri ZFF-a čine Murad Ibragimbekov iz Azerbejdžana, Britanac Paul Raphael, te Miljenko Jergović. Dakle, prvi dan festivala bio je vrlo dojmljiv i vrlo dobar, a za pretpostaviti je da će takav biti sve do završetka. Stoga preporučam svima koji to mogu da u slijedeća četiri dan posjete prostore SC-a u Savskoj 25.

Za sve ostale detalje posjetite web stranice ZFF-a.