Webmoviefest

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Webmoviefest

Završen je međunarodni festival kratkog filma na webu, Webmoviefest. Proteklih nekoliko dana se cijeli događaj odvijao na stranici www.webmoviefest.com. Ipak očekivanja organizatora o velikoj posjećenosti, nisu se u potpunosti ostvarila
Festival Webmoviefest će još malo pa postati, tradicionalan. Ovo je već treći. Začetnik ideje je Hrvoje Maleković, koji sada obnaša funkciju direktora festivala. I treba mu čestitati, došao je do trećeg.
Filmove koji su sudjelovali u natjecanju, mogli ste uploadati direktno na www.webmoviefest.com, a potom ste ih na istom mjestu, mogli pogledati od 17 do 22 travnja.
Ovogodišnji pobjednik je eksperimentalni film "K.O", djelo snimateljice Vanje Juranić. Film prikazuje način na koji dragulji mogu stvoriti poprilične "ožiljke" na ljudskim životima.
U kategoriji video spota nagradu su odnijela Bolesna braća, s prastarim spotom "Lovačke priče". Začuđujuće jer primjera radi recimo da su bili prijavljeni: Putujem od Yammat, U 2 oka od Mileta i Putnika, Ženu varam od Let 3, Libar od Gibonnija i mnogi drugi. Najbolju reklamu snimio je Miroslav Bata Petrović, rađenu za jugoslovenskog avioprijevoznika, JAT. Bata je i prije sudjelovao na festivalu, sa svojim kratkim fimom "Tko puši dobar je u duši".
Webmoviefest je podbacio u pogledu posjećenosti, jer upravo publika je najvažniji faktor ovoga događanja, budući da posjetitelji svojim glasovima odlučuju o pobjednicima. Hrvoje je predviđao kako će stranicu u 6 dana posjetiti minimalno 50 000 surfera. No, nije došlo do toga. Stranicu je pogledalo tek nešto manje od 28 000 filmoljubaca i onih koji to nisu. Drugi podbačaj je taj da ovaj međunarodni festival i nije imao veliki broj prijavljenih radova iz inozemstva. Uglavnom se to svodilo na par naših susjeda.
Kako bilo da bilo Hrvoje sa svojim projektom svake godine dobija solidnu medijsku pozornost u Hrvatskoj, a popis sponzora mu je sve zvučniji i zvučniji.