Jergović dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade

Božidar Alajbegović

19. siječnja 2003.

Jergović dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade

Vijest iz naslova umnogome mi je uljepšala današnji dan, jer samo potvrđuje moju naklonost književnom radu nagrađenog autora, kojega smatram jedinim domaćim nasljednikom veličina poput Krleže, Andrića ili Kiša, i koji nam već više od desetljeća dariva poeziju i prozu iznimne topline i neosporne kakvoće. Ali nažalost, i mi sami to nedovoljno cijenimo, uvažavajući u većoj mjeri inozemne mediokritete od istinskih domaćih dragulja

 Miljenko Jergović, kojega osobno držim našim daleko najkvalitetnijim književnikom, polako postaje prepoznat i sve više uvažavan i u međunarodnim razmjerima. Jučer je obznanjeno kako je talijansko izdanje njegova romana Mama Leone nagrađeno najprestižnijom talijanskom književnom nagradom - Grinzane Cavour. To je nagrada kojom se nagrađuje najbolja knjiga inozemnog autora objavljena u Italiji. Među bivšim dobitnicima te ugledne nagrade nalaze se i 4 Nobelovca: Saramago, Grass, Gordimer i Soynka, dok ju je prije desetak godina kao jedini hrvatski književnik do sada, dobio Predrag Matvejević, za svoj Mediteranski brevijar.
Svečana dodjela nagrade održati će se 21. lipnja u dvorcu po kojem nagrada i nosi ime, a čiji je vlasnik bila istoimena obitelj poznatog markiza, jednog od ujedinitelja Italije.
Mama Leone odabrana je jednoglasnom odlukom žirija, pri čemu je posebno naglašena činjenica da su takvi slučajevi do sada bivali iznimno rijetki, a u užoj konkurenciji bila su i djela cijenjenih svjetskih literarnih imena poput Ismaila Kadarea, Martina Pagea, Margaret Atwood i Asje Djebar. Žiri je svoju odluku prokomentirao riječima kako se   " Jergović radikalno suprotstavio svim nacionalizmima koji su razdirali njegovu višenacionalnu i multikulturalnu zemlju (BiH), a njegova proza je izbjegla sve stereotipe angažirane literature, stavljajući samu književnost iznad bilo kojeg angažmana, zahvaljujući njegovome živom i osobenom stilu ".