Jubilarna 50. Pula

Božidar Alajbegović

25. lipnja 2003.

Jubilarna 50. Pula

Ovogodišnji jubilarni pedeseti (50) pulski filmski festival održat će se od 19. do 24. srpnja, a iako još program nije do kraja utanačen, sigurno je da će se u službenoj konkurenciji prikazati najmanje devet (9) hrvatskih igranih filmova. Dakle, ono što će obilježiti ovogodišnju "Pulu" rekordno je velik broj filmova u konkurenciji ...

Potvrđeno je da će na festivalu biti prikazani slijedeći filmovi:

- Konjanik (r. Branko Ivanda)
- Tu  (r. Zrinko Ogresta)
- Svjedoci  (r. Vinko Brešan)
- Onaj koji će ostati neprimjećen  (r. Zvonimr Jurić)
- Infekcija  (r. Krsto Papić)
- Ispod crte  (r. Petar Krelja)
- Svjetsko čudovište  (r. Goran Rušinović)
- Doktor ludosti  (r. Fadil Hadžić)
- Jeruzalem  (r. Jakov Sedlar)

Lista filmova nije konačna jer su u postprodukciji još 3 filma, koji će, ako do festivala budu dovršeni svoju premijeru također doživjeti u Areni,  u kojoj će svi filmovi iz konkurencije biti prikazani. No, budući da je ovogodišnja produkcija prilično siromašna, možda bi bilo bolje da filmovi Sretno dijete (r. Igor Mirković), Sex, piće i krvoproliće (r. Matić, Jurić, Nujić) i Ono sve što znaš o meni (r. Boba Jelčić i Nataša Rajković) pričekaju slijedeće izdanje festivala. Da se ne desi da ovogodišnje 50. bude ujedno i posljednje (jer bez filmova nema ni festivala, zar ne?) 
Bilo kako bilo, pedeseto izdanje pulskog festivala obećava (barem kvantitetom), a osim filmova koji konkuriraju za Zlatnu Arenu,  u sklopu festivalskog programa biti će prikazana i retrospektiva dvadesetak najboljih filmova jugoslavenske kinematografije, a koji su odabrani po kriteriju da je film bio pobjednik festivala, kao i da je kopija dostupna za projekciju.
Kao ovogodišnjeg laureata osobno bih najviše volio vidjeti Rušinovića ili Jurića. No, o tom potom...