Ususret Motovunu 2003.

Božidar Alajbegović

23. srpnja 2003.

Ususret Motovunu 2003.

Samo nas par dana dijeli od početka još jednog po redu Motovunskog filmskog festivala. Za razliku od prijašnjih iskreno se nadam da će se na njemu gužvati više onih koji su došli nešto vidjeti nego onih koji su tamo dojahali da budu viđeni, a što su nam sve organizatori uvrstili na gledalački meni saznajte pod
Festival počinje 28. srpnja (ponedjeljak) i trajat će sve do 01. kolovoza (petak) 2003. godine.
Kao što su nas to Boris T. Matić i ekipa već navikli, program je dupkom pun različitih celuloidnih poslastica sa svih strana svijeta, ali i popratni programi obiluju kvalitetnim sadržajem, od čega bih ponajprije istakao Motovunsku filmsku školu.
Radi se o četverodnevnim predavanjima koje će zainteresiranim posjetiteljima držati eminentni domaći i svjetski znalci iz područja filmskog stvaralaštva i produkcije (Zrinka Matijević, Goran Radovanović, Ruth Bradley, Nataša Rajković, Bobo Jelčić, Judith Keil ...), a obuhvatit će različite teme, od nastanka scenarija, režije, rada s glumcima do montaže, vizualnih efekata i filmske kritike.

Glavni festivalski program održavat će se na svima već dobro poznate tri lokacije (kino Bauer, Barbakan i kino Trg), a projekcije traju cijeli dan, od 10 ujutro pa do 1 poslije ponoći.
Od najzanimljivijih filmova iz glavnog programa ponajprije treba istaknuti novi uradak P.T.Andersona (tvorca izvrsnih Hard eight i Boogie nights, kao i genijalne Magnolije) pod naslovom Punch-drunk love, zatim ovogodišnjeg canneskog gubitnika Lars Von Triera i njegov novi film Dogville, film The Hours starog motovunskog gosta Stephena Daldryja, koji će se i ove godine propentrati na taj prekrasni brežuljak (navodno u društvu već spomenutog Andersona i Agnieszke Holland).
Hrvatsku premijeru u Motovunu doživjet će i najnoviji film Lukasa - Fucking Amaal i Zajedno  -Moodysona naslovljen Ljilja 4-ever, kao i hvaljena Ruska Arka Alexandra Sokurova i tek dovršeni film Na ovome svijetu od Michaela Winterbottoma (poznatog nam po filmovima Jude i 24 hour party people), ali i Oscarom nagrađeni kontroverzni dokumentarac Bowling for Columbine Michaela Moorea.
Naravno, ovo je tek izbor nekolicine najzanimljivijih naslova od ukupno oko 35 filmova iz glavnog programa.
Kao što je već i uobičajeno u sklopu festivala nagrada za životni rad dodijelit će se izabranom domaćem filmskom zaslužniku, a ove godine je to Relja Bašić.

Na festivalu će također biti prikazana i dva nova hrvatska filma - a to su: Svjedoci Vinka Brešana i Svjetsko čudovište Gorana Rušinovića, a i popratni festivalski filmski program ove je godine posvećen domaćem stvaralaštvu, te zato i nosi naslov Off Off Croatia, a obuhvaća pregled hrvatskog amaterskog filma, tematike koja se kreće od erotske i porno do snimanja krštenja, sprovoda i vjenčanja.

Dakle, kao što vidite, program nimalo manje zanimljiv i privlačan nego prijašnjih godina i zato put pod noge i ... svi u Motovun !!!  po porciju filmova kakvi , nažalost, jako rijetko zalutaju u domaća kina.