Ploče-veleučilišno središte!

Ivor Car

16. listopada 2002.

Ploče-veleučilišno središte!

Najmlađi grad na Jadranu, Ploče od jučer je veleučilišno središte, naravno pod upravom slavnog i kroz medije izvrsno izreklamiranog Veleučilišta u Splitu. Ne treba čuditi činjenica kako je ovaj grad taj status dobio po prvi puta u svojoj povijesti, jer vjerujem kako svi znate da Ploče imaju iznimno kratku povijest. Tako sada mladi makarskog primorja i njegovog zaleđa, ali i oni iz zaleđevog zaleđa, imaju priliku studirati nedaleko od svog doma. Naravno uz plaćanje, nego kako drugačije?

Od jučer je grad Ploče postao veleučilišno središte. Ne treba čuditi činjenica kako je ovaj grad taj status dobio po prvi puta u svojoj povijesti, jer vjerujem kako svi znate da Ploče imaju iznimno kratku povijest, što potvrđuje i činjenica kako je to jedan od rijetkih (ako ne i jedini) hrvatskih gradova u kojem je fotografijom ovjekovječena gradnja prve kuće. No, ipak šalu na stranu. Prisjetimo se kako se ovaj, kako ga mnogi vole zvati, najmlađi grad na Jadranu  neko vrijeme zvao Kardeljevo u čast, a kome drugome nego Edvardu Kardelju. Zagovornici povratka imena Ploče, pozivali su se na dokument iz 14. stoljeća u kojem se spominje porto Ploca, iliti luka Ploče. No ipak, pravo naselje razvija se tek neposredno nakon drugog svjetskog rata, iako planove za gradnju luke, uglavnom za potrebe Bosne i Hercegovine, nalazimo još početkom 20. stoljeća.
Vratimo se mi sveučilištu, odnosno veleučilištu, jer razlika između ta dva pojma ipak postoji. Pa da vidimo što se može upisati na "Pločanskom fakultetu"? Organizirana su četiri studija, studij informatike, upravnog prava, računarstva i ekonomije. Ovaj zadnji je organiziran u četiri smjera, turizam, ugostiteljstvo, računovodstvo i financije.
Vjerojatno pogađate da je ovo veleučilište produžena ruka Velučilišta u Splitu, a Ploče su veleučilište dobile zahvaljujući svom zemljopisnom položaju, odnosno podjednakoj udaljenosti od veleučilišnih centara, Dubrovnika i Splita, te nikako ne manje važnoj blizini "plodnog" zaleđa, Hercegovine. Godinu će upisati otprilike 90 studenata, koliko ih je podnijelo prijave, iz Ploča, Metkovića, Opuzena, Čapljine, Gradca, Drvenika i Gabele.
Kako svi znamo programi splitskog veleučilišta se plaćaju. Kakve cijene se kreću u Pločama nismo uspjeli saznati, ali saznali smo kako će hrvatski branitelji od te cijene plaćati samo 50%. O splitskom veleučilištu nećemo mnogo, jer to je "dugometražna" priča koja se već duže vrijeme neprestano vuče po hrvatskim tiskovinama. One koji se zbilja žele upoznati s problematikom, upućujem na ovaj link, gdje iz nekih "sabranih" djela hrvatskih medija, mogu ponešto saznati. Samo upozorenje, da je sav "materijal" probran od ljudi iz veleučilišta. Tako se splitsko veleučilište nezaustavljivo širi, od nedavno u Kninu, sada u Pločama, a slijedeće godine otvara se studij u Vukovaru.
Siguran sam kako će Pločani i Pločanke, koji provjereno u velikom broju posjećuju ovu stranicu, upotpuniti ovu vijest s ponekim informativnim komentarom.