Kamena s ramena

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Kamena s ramena

Proteklog vikenda na zagrebačkom jezeru Jarunu, održano je nesvakidašnje događanje, za koje vjerujem većina vas nikada nije ni čula. Riječ je o tradicionalnim Hercegovačkim studentskim sportskim igrama, koje se održavaju u organizaciji Zavičajnog kluba studenata iz Hercegovine. Koji su ciljevi i Kluba i Igara pročitajte u ....
Proteklog vikenda u Zagrebu su održane tradicionalne pete Hercegovačke studenske sportske igre, koje za svoj cilj imaju upoznavanje studenata i zdrav način njihove zabave. Nije nam poznato koliko se zagrebačkih studenata iz Hercegovine i njihovih prijatelja, okupilo na Jarunu, ali zasigurno je bilo veselo. Oni koji se došli na igralište (Malo jezero-polivalentno igralište) nedaleko od jezera, mogli su svoju snagu i sposobnost odmjeriti u sportskim vještinama kao što su košarka, utrka u vrećama, odbojka na pjesku, potezanje užeta, skok u dalj, te popularno bacanje kamena s ramena. Vašem oku sigurno nije promaklo kako se među ovim sportovima nije našao nogomet, a njega je bilo, jer malonogometni turnir je izazvao najviše pozornosti. Događaj se našao i na službenoj stranici Jarunskog jezera www.jarun.hr.
Svake godine Igre se održe uoči Dana državnosti, a organizira ih Zavičajni klub studenata Hercegovine (ZKSH) iz Zagreba, koji je osigurao i financijska sredstva potrebna za Igre i to iz džepova samih studenata. Ipak nekima se nešto od dane love i vratilo, jer pobjednicima natjecanja su uručene neke simbolične nagrade.
Sam ZKSH smješten je, kao i većina studentskih klubova i udruga, u SC-u u Savskoj 25, a njegov predsjednik je Antonio Galić, koji okuplja zagrebačke studente iz 15 hercegovačkih općina. S djelovanjem je Klub započeo u svibnju 1995. godine, a među njegovim temeljnim djelatnostima navedeno je i poboljšanje suradnje, odnosa i veza između Zagreba i Hercegovine. Postoji i web stranica Zavičajnog kluba (www.zksh.hr), koju nismo mogli otvoriti, pa zaključujemo kako trenutno nije u funkciji. Uzmemo li u obzir kako je najveći "pomagač" stranice bio poznati iseljenik Ante Beljo, .... Ipak bili smo uporni pa smo istraživali i dalje te smo našli još jednu njihovu stranicu (http://zksh.hr-free.com), no naš trud nije se isplatio, jer ni ona nije radila.
Klub se do sada istakao kao izdavač monografije "Hercegovina naš zavičaj" te glasila, simbolično nazvanog "Moj kamen", kojemu je osnovni cilj očuvanje nacionalnog, vjerskog i regionalnog identiteta. Zanimljivo je kako se odnedavno održava i brucošijada studenata Hercegovine, doduše u nereprezentativnoj "tulumari" u studentskom domu Cvjetnog naselja.